Скажіть, чи може в одному приватному господарстві бути два електролічильники? Один, приміром, у житловому приміщенні, а другий — у сараї?


Марія ДАВИДОВА.


Київ.
Відповідає заступник директора Департаменту електроенергетики Міністерства палива та енергетики України Сергій МЕЖЕНИЙ:
— Відповідно до пункту 9 Правил користування електричною енергією для населення (ПКЕЕН), затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 1999 року, «у квартирах або на інших об’єктах споживача, розташованих за однією адресою, встановлюється один прилад обліку незалежно від кількості господарських будівель».
Однак вимога щодо встановлення за однією адресою одного лічильника поширюється на споживачів, які здійснювали чи здійснюють обладнання схеми обліку електричної енергії після набуття чинності цих правил, тобто після 26 липня 1999 року.
Якщо схема обліку була обладнана згідно з вимогами чинних на той час нормативних документів і експлуатувалася до 26 липня 1999 року з використанням двох приладів обліку електроенергії, переобладнання такої схеми згідно з вимогами пункту 9 нинішніх ПКЕЕН не є обов’язковим.
Оскільки законодавчий акт не має зворотної дії, то, за умови встановлення електролічильників за місцем проживання до введення в дію зазначеної постанови Кабінету Міністрів, вимоги енергопостачальних компаній щодо переобладнання схеми обліку неправомірні.
При цьому слід зауважити, що в разі отримання нових технічних умов внаслідок збільшення приєднаної потужності, підключення нових установок, заміни електропроводки за заявою споживача дотримання вимог пункту 9 чинних ПКЕЕН обов’язкове.