Десять років тому помер мій чоловік, і я залишилася сама з чотирма дітьми. Отримувала на них по 105 гривень (нині отримую на трьох). А у вересні 2004 року, коли мінімальна допомога зросла до 285 гривень, мені нічого не додали. Сказали, що немає ніякої різниці, скільки у мене дітей — одне чи троє. Чи правильно це?


Наталія ФЕЛОН.


Липове
Талалаївського району
Чернігівської області.
Відповідає юрист «Голосу України» Наталя ВІЛАМОВА:
—Насамперед варто визначити, чи ті кошти, які ви отримували на дітей, були державною соціальною допомогою чи пенсією через втрату годувальника.
Державна соціальна допомога може бути призначена малозабезпеченим сім’ям, тобто сім’ям, у яких сукупний середньомісячний дохід з незалежних від них причин менший від прожиткового мінімуму для сім’ї. Призначається така допомога у розмірі різниці між сукупним середньомісячним доходом сім’ї та рівнем забезпечення прожиткового мінімуму (гарантованим мінімумом) для сім’ї, який встановлюється законом про державний бюджет на кожний рік. При цьому у сукупному доході сім’ї під час визначення її права на отримання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям враховується грошовий еквівалент пільг за спожиті житлово-комунальні послуги. Законом «Про державний бюджет України на 2005 рік» з 1 квітня суму гарантованого мінімуму для призначення такої допомоги визначено у таких розмірах: для працездатних осіб — 100 гривень, для непрацездатних осіб — 140 гривень, для інвалідів — 150 гривень (розмір допомоги не може перевищувати 75 відсотків суми гарантованого мінімуму для сім’ї).
Для кожної дитини у малозабезпеченій багатодітній сім’ї, в якій виховуються троє або більше дітей віком до 16 років (до 18 років, якщо дитина навчається), рівень забезпечення прожиткового мінімуму збільшується на 20 відсотків. Тобто під час визначення розміру допомоги малозабезпеченим сім’ям кількість дітей має значення.
Що стосується пенсії у разі втрати годувальника, то право на неї мають непрацездатні члени сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні. На розмір такої пенсії впливає кількість утриманців: якщо він один, то пенсія призначається у розмірі 50%, якщо двоє і більше — то у розмірі 100% пенсії за віком померлого годувальника, яка розподіляється між ними у рівних частках.
Як повідомили у Міністерстві праці та соціальної політики України, Головному управлінню праці та соціального захисту населення Чернігівської облдержадміністрації дано доручення перевірити ваше право на призначення державної соціальної допомоги відповідно до законів України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» та «Про державну допомогу сім’ям з дітьми».