Газета «Голос України» № 66 від 12 квітня 2005 року надрукувала великомасштабну статтю Леоніда Грача «Чому і як нам варто захистити російську мову». З об’ємного змісту вказаної статті Леонід Грач так і не відповів на запитання, ним самим порушені — від чого (кого) потрібно захищати російську мову і що це за група під словом «нам». Зате погрози про неможливість збереження «миру у своєму домі», «розподіл України на Європейську і Євразійську частини», «деградацію суспільства» за відсутності російської мови, — максимально насичують статтю важким баластом.
За всі 14 років самостійної України стало зрозуміло, що російськомовна карта розігрується під час виборів з популістських мотивів напустити побільше туману у відносини громадян України. На щастя, ні україномовне, ні російськомовне населення на такі провокації деяких політичних діячів не ідуть.
Якщо дивитися на сьогоденні життєві факти, то маємо: російськомовні школи, театри, телебачення, книговидавництво та ЗМІ. Щодо вживання російської мови, то вона успішно співіснує з українською, починаючи від звичайних побутових об’яв і до виступів народних депутатів у Верховній Раді.
Сьогодні головні питання в Україні це — тисячі безпритульних дітей, наркоманія, безробіття, процвітання корупції у колишніх владних структурах, розкрадання землі і національної власності у Криму, низьке медичне обслуговування, зрештою — бідність. На жаль, Леонідом Грачем вони чомусь не помічені. А на їхньому тлі детальні інструкції щодо проведення референдуму з російськомовного питання, м’яко кажучи, недоречні.
Якщо Грач керується побоюванням зникнення російськомовної культури в Україні чи світі, то це зайве. Російська культура ніколи не зникне з причини існування великої держави — Російської Федерації.
Цілком природно, що у Франції — французька, в Англії — англійська, в Іспанії — іспанська, а в Україні — українська домінуючі мови. Це аксіома і створювати навколо цього питання штучні проблеми — не патріотично. Двомовність роз’єднує суспільство, а одномовність згруповує. Свого часу у світі навіть були спроби створення єдиної мови — есперанто.
Розмовляти, писати, читати українською мовою нам, громадянам України, вкрай необхідно, це наш святий обов’язок. Потрібно глибоко вивчати історію рідного краю, знаходити і розвивати своє національне коріння.

Сміла
Черкаської області.