Моє запитання до міністра охорони здоров’я Миколи Поліщука та віце-прем’єра Миколи Томенка. Коли нарешті наші спеціалізовані журнали стануть українськими? Невже нашу державну, європейську мову корінної нації не можна використовувати для наукових видань?

Я — лікар за фахом, свою докторську дисертацію писала українською мовою. А щоб використати статті українських науковців, мусила в 90-х роках перекладати їхні праці, написані російською мовою. А які зміни за чотирнадцять років незалежності? Практично всі масові газети і журнали друкуються російською, книги — так само. Частина їх такого гатунку, що хай і будуть. Але ж наукові видання... Беру до рук медичну газету «Здоров’я України». Здається, назва зобов’язує, але що в середині? Обкладинка: «Медицина, події, новітні технології, практика і рекомендації», і досить для українців. Далі все російською мовою. Дещо таки знайшла ще українською... рекламу.

Або візьмемо «В мире медицины», також, чомусь, не може бути українською мовою. Невже у нас немає фахівців, які змогли б перекласти розумні виклади іноземної науки? З шістдесяти двох сторінок видання знайшла п’ять-шість — українською мовою, а решта — російською. І це лише один з прикладів зневаги до українців.

Київ.