Поясніть, для чого в Україні існує Міністерство юстиції? Мені цікаво знати про його функції та діяльність загалом.
Мустафа СЕІТ-ЯГЬЯ.
Ялта.
Крим.
У прес-службі Міністерства юстиції України повідомили наступне.
Міністерство юстиції України є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується й координується Кабінетом Міністрів України. У системі центральних органів виконавчої влади Мін’юст — головний орган із забезпечення реалізації державної правової політики. У межах своїх повноважень розв’язує питання, що випливають із загальновизнаних норм міжнародного права та міжнародних договорів України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України. Міністерство у своїй діяльності керується Конституцією України, законами України, актами Президента України і Кабінету Міністрів України, а також Положенням про Міністерство юстиції України.
Повсякденна робота Міністерства юстиції — забезпечення захисту прав і свобод людини та громадянина у визначеній сфері, реалізація державної правової політики та політики у сфері адаптації законодавства України до законодавства Європейського союзу. Готує також пропозиції щодо проведення в Україні правової реформи, вдосконалення та систематизації законодавства, сприяння розвитку правової науки. Розробляє проекти нормативно-правових актів та міжнародних договорів України з правових питань, проводить їх правову експертизу, координує нормотворчу діяльність центральних органів виконавчої влади. Здійснює державну реєстрацію нормативно-правових актів та веде Єдиний державний реєстр таких документів. Мін’юст організовує виконання рішень судів та інших органів відповідно до законів України, а також роботу нотаріату та органів реєстрації актів громадянського стану. Сприяє розвитку правової інформатизації, формуванню у громадян правового світогляду. Здійснює міжнародне правове співробітництво.
У рамках виконання Загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства Європейського союзу Міністерство юстиції забезпечує підготовку пропозицій щодо приведення українського законодавства у відповідність до принципів та стандартів Ради Європи та інтеграції його в систему міжнародного права, координує роботу державних органів із цих питань. Проводить моніторинг, науково-експертне, аналітичне, інформаційне, методологічне забезпечення виконання зазначеної програми.
Крім цього, відповідно до законодавства, Мін’юст проводить реєстрацію політичних партій, контролює додержання ними вимог Конституції та законів України, їх статут. Здійснює легалізацію всеукраїнських об’єднань громадян, міжнародних громадських організацій, професійних та творчих спілок тощо. Міністерство організовує роботу установ нотаріату та забезпечує роботу Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату, реєструє адвокатські об`єднання та веде їх реєстр.
Серед завдань, які покладено на Міністерство юстиції України, також треба відзначити забезпечення функціонування єдиної системи правової інформатизації, офіційне видання збірників законодавства та кодексів України, інформаційного бюлетеня «Офіційний вісник України», координацію діяльності органів виконавчої влади щодо правової освіти населення, методичне забезпечення цієї освіти. У межах своєї компетенції забезпечує виконання завдань мобілізаційної підготовки та мобілізаційної готовності держави. Міністерство забезпечує в межах своєї компетенції реалізацію державної політики стосовно державної таємниці, контроль за її збереженням у центральному апараті міністерства, на підприємствах, в установах і організаціях, що належать до сфери його управління. Здійснює на основі та на виконання Конституції України, законів України, актів Президента України та Кабінету Міністрів України інші функції.