У нашого сина — вроджений порок серця, в 1995 році йому зробили операцію. В Луганську від коледжу, в якому він навчається разом зі своїми однокурсниками, Михайло проходив медкомісію у військкоматі. Там йому видали довідку форми №25, а військкомат нашого міста цю довідку не визнає. Вимагає повторно пройти комісію, зробити флюорографію і кардіограму серця. Скажіть, чи можуть з такими вадами його призвати до армії?
Тамара СЕВЕРИНА.
Ровеньки
Луганської області.
Відповідає голова Центральної військово-лікарської комісії Міністерства оборони України Василь МИХАЙЛЕЦЬ:
— Під час огляду призовників лікарі визначають стан їхнього здоров’я та ступінь придатності до військової служби. При цьому враховується характер захворювання або фізичної вади, ступінь їх розвитку та функціональних порушень. У випадках, коли лікарям важко остаточно визначити стан здоров’я призовника, його направляють на амбулаторне або стаціонарне обстеження до лікувально-профілактичного закладу. У направленні вказується попередній діагноз та що необхідно уточнити під час обстеження.
Враховуючи те, що після операції минуло десять років, призовнику треба пройти всебічне медичне обстеження в умовах стаціонару. А з результатами прибути до районної призовної комісії за місцем проживання. Там і буде остаточно вирішено, чи може він перебувати на військовій службі згідно зі статтею 38 Положення про військово-лікарську експертизу та медичний огляд у Збройних силах України, затвердженого наказами міністра оборони України від 04.01.94 № 2 та від 12.07.99 № 207.