Мого брата затримала міліція. Ні я, ні мама про це не знали. Ми звернулися до райвідділу із заявою про зникнення брата. В міліції нам сказали, що його затримали, він вже зізнався в багатьох злочинах і цим самим слідство визнало його винним.
Чув, що визнання вини було «царицею доказів» за часів репресій, тому вважаю дії міліції незаконними. Чи не так?
Григорій А.
Чернігів.
Відповідає адвокат Вероніка ДЕРКАЧ:
— Зважаючи на численні порушення закону, вам необхідно звернутися по кваліфіковану юридичну допомогу. Згідно з ч.5 ст.106 Кримінально-процесуального кодексу, про затримання брата вам повинні були повідомити негайно. Відповідно до ст.62 Конституції України, вину особи може бути доведено лише в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. При цьому обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях. Ст.22 Кримінально-процесуального кодексу забороняє домагатися показань шляхом насильства, погроз та інших незаконних заходів.
Слідчий зобов’язаний вжити всіх передбачених законом заходів для всебічного, повного та об’єктивного дослідження справи. Він повинен виявити не лише обставини, які викривають обвинуваченого та обтяжують його відповідальність, а й також ті обставини, які виправдовують особу та пом’якшують відповідальність.