Таку заяву зробив віце-прем’єр-міністр Роман Безсмертний на спільному засіданні Комітету ВР з питань державного будівництва та місцевого самоврядування й робочої групи Кабінету Міністрів, під час якого розглядався законопроект «Про територіальний устрій України».

Представляючи цей законопроект, Роман Безсмертний зазначив, що робоча група виходила з принципу: головне завдання держави — надання послуг людям. Проект закону передбачає трирівневу систему територіального устрою: громада — район — регіон. На задум робочої групи, громада (їх буде близько 4 тисяч) — це базовий рівень територіального устрою, вона утворюється з одного або кількох поселень, у її межах проживатиме в середньому 5 тисяч мешканців, хоча ця цифра може коливатися і в один, і в другий бік. У межах району (їх буде близько 280) об’єднуватимуться громади, що налічуватимуть у середньому 70 тисяч чоловік. Ще одна новація — запровадження міст-районів, що не входитимуть до складу районів, у межах яких вони розташовані. Регіони, 33 (нинішні обласні центри плюс міста-мільйонники), матимуть чисельність населення близько 750 тисяч кожний.

Проект передбачає ліквідацію районних держадміністрацій, а теперішні їхні функції буде передано місцевому самоврядуванню. На рівні областей державні адміністрації залишаться, але буде значно урізано їхні повноваження. В основному за ними залишаться відповідальність за виконання Конституції і законів України, додержання прав і свобод громадян, координація діяльності регіональних представництв центральних органів влади. Натомість облради, по суті, опікуватимуться всім життям у регіонах — наукою, освітою, дорогами, медициною та іншим.

Для проведення реформи потрібно близько 7 млрд. грн. Заступник міністра юстиції Леонід Єфіменко повідомив, що вона потребуватиме внесення змін приблизно до трьохсот законодавчих актів, серед яких і Конституція України.

Стосовно термінів початку реформи, то віце-прем’єр висловився за те, щоб вибори до місцевих органів влади перенести на осінь 2006 року і провести їх уже на новій територіальній основі. Народний депутат Борис Беспалий також є прихильником швидкого ухвалення законодавчої бази, оскільки територіальну реформу потрібно узгодити з судовою, бюджетною та виборчою. Тим часом народний депутат Олександр Масенко закликав не поспішати, бо в нього великий сумнів, що внаслідок реформи збільшиться фінансування громад чи кількість дитсадків.

Підбиваючи підсумки обговорення, заступник голови профільного комітету Юрій Ключковський зазначив, що реформа територіального устрою необхідна, оскільки сьогодні вперше мова йде про реформу, яка спрямована углиб, а не завершується на Печерському пагорбі. Він зазначив, що коли ми хочемо, щоб реформа відбулася, парламентові треба брати відповідальність на себе.

Комітет запропонував робочій групі Кабміну завершити розробку законопроекту про територіальний устрій і внести його на розгляд Верховної Ради.