Національний банк України, започаткувавши серію «Славетні роди України», увів в обіг срібну пам’ятну монету «Родина Острозьких». За князів Острозьких слава про наш край гриміла на всю Європу. Взяти, скажімо, закладений ними один з перших у Східній Європі вищий навчальний заклад — Острозьку академію...
Цікаво, що на зворотному боці монети під малим Державним гербом України зображено ікону Богоматері з Дубенського Свято-Іллінського храму. Втім, оригінал святого образу викрадено з храму ще минулого століття.
Історичний літопис свідчить, що живописне і яскраве зображення Богоматері з немовлям на лівій руці в Дубно привіз князь Костянтин Костянтинович Острозький більш як чотири століття тому. Подарував його Дубенському Спаському монастирю, куди часто відлюднювався під час великого посту.
Пізніше, у ХХ столітті, святий образ перенесли до Іллінського собору. А коли і куди він зник, наразі невідомо. Втім, депутат Дубенської міської ради, письменник Микола Пшеничний не полишає надій, що сліди дорогої пропажі все-таки знайдуться.
Оптимізм вселяє і думка одного з дубенських священиків: «Це добрий знак, що ікона з’явилася на монеті. З’явилася раз — має повернутися й удруге. Цього разу по-справжньому».
 
Млинів
Рівненської області.