Я працював 11 років газоелектрозварником. В якому віці я зможу вийти на пенсію?
Микола Юрченко.
Житомирська область.
Електрозварники ручного зварювання та електрогазозварники, зайняті різанням та ручним зварюванням, на напівавтоматичних машинах, а також автоматичних машинах із застосуванням флюсів, що містять шкідливі речовини не нижче 3 класу небезпеки, передбачені списком № 2 (розділ XXXІІІ) виробництв, робіт, професій, посад і показників зі шкідливими та важкими умовами праці, зайнятість у яких повний робочий день, мають право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 16.01.2003 р. №36.
Якщо електрозварники були зайняті повний робочий день на зазначених роботах, і їх право на пільгову пенсію підтверджено результатами атестації робочих місць (за період роботи до 01.01.1992 р. підтвердження результатами атестації робочих місць не вимагають), а також відповідними підтверджувальними документами, пенсія за віком призначається відповідно до пункту “б” статті 13 Закону України “Про пенсійне забезпечення” при досягненні чоловіками 55 років та наявності загального стажу роботи 25 років, з них не менш як 12 років і 6 місяців на роботах зі шкідливими умовами праці.
У тих випадках, коли особи не мають повного пільгового стажу роботи, але мають не менш як половину такого стажу роботи, пенсії на пільгових умовах призначаються із зменшенням загальновстановленого пенсійного віку на 1 рік за кожні 2 роки 6 місяців такої роботи (для чоловіків). У зазначеному випадку — за наявності 11 років за списком № 2 — пенсійний вік зменшується на 4 роки, тобто пенсія за віком може бути призначена при досягненні 56 років.
Пенсія обчислюється за нормами Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.
Володимир МАКСИМЧУК, заступник керівника управління апарату Федерації профспілок України з питань соціального захисту.