Ми з дружиною усиновили дитину. Я служу за 130 кілометрів від дому (у званні — прапорщик), і не завжди можу надавати матеріальну допомогу. Хочу запитати: які обставини і причини дають підстави для того, щоб я замість дружини пішов у декретну відпустку?
Олег РУДЕНКО.
Чапаєвка
Совєтського району,
Крим.
Відповідає начальник Управління політики адресної допомоги Міністерства праці та соціальної політики Ігор ПОЛІЩУК:
— Право на допомогу з догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку має особа (один з батьків дитини, усиновитель, опікун, дідусь, бабуся або інший родич), не застрахована в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, яка фактично здійснює догляд за дитиною (стаття 13 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми»). Усиновителям та опікунам допомога призначається не раніше, як з дня прийняття рішення про усиновлення або встановлення опіки.
Днем звернення за призначенням допомоги з догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку вважається день прийняття органом праці та соціального захисту населення відповідної заяви з усіма необхідними документами.
Переоформлення допомоги на іншу працездатну особу, яка не отримує пенсії і не застрахована в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, здійснюється згідно з письмовою заявою на підставі довідки з місця роботи, служби, навчання особи, яка одержувала допомогу, про те, що вона вийшла на роботу, службу, навчання до закінчення терміну відпустки з догляду за дитиною і виплату зазначеної допомоги їй припинено (із зазначенням дати припинення виплати).
Отже, читачеві «Голосу України» необхідно за місцем своєї роботи чи служби  оформити відпустку з догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку і звернутися до управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання. Водночас потрібно також надати довідку з місця роботи дружини про те, що вона вийшла на роботу, із зазначенням дати.