Я 15 років чесною працею відкладав гроші на ощадкнижку. А тепер не можу їх отримати. Багато разів звертався до банку, але мені завжди відповідали, що грошей немає. Скажіть, невже мої заощадження зовсім пропадуть? Адже в мене їх просто украли!
П. БЕРЕЗОВСЬКИЙ.
Миколаїв.
Відповідає виконавчий директор з питань готівково-грошового обігу Національного банку України Олександр ТОЛСТОЙ:
— Наскільки зрозуміло із змісту листа, йдеться про вклад, вміщений в установу Ощадного банку до 02.01.1992 року. На сьогодні питання компенсації знецінених грошових заощаджень в установах Ощадбанку регулюється Законом України «Про державні гарантії відновлення заощаджень громадянам України», згідно з яким держава зобов’язується компенсувати грошові заощадження громадян України, поміщені в установи Ощадного банку в період до 2 січня 1992 року та протягом 1992—1994 років.
Відповідно до статей 6 та 7 цього Закону, Кабінетом Міністрів України, який є відповідальним розробником порядку компенсаційних виплат і розпорядником коштів, визначається порядок перерахування коштів з Державного бюджету України установам Ощадного банку та встановлюється перелік груп вкладників, черговість і обсяги виплат проіндексованих грошових заощаджень для вкладів, вміщених до установи Ощадбанку. Такий порядок визначає Кабінет Міністрів України відповідними щорічними постановами.
Зокрема, 2004 року постановою Кабінету Міністрів від 11.03.04 № 306 «Про виплату в 2004 році громадянам України компенсації втрат від знецінення грошових заощаджень і страхових внесків, вкладених до 2 січня 1992 року в установи колишнього Ощадного банку СРСР, що діяли на території України, і установи колишнього Укрдержстраху та викуп облігацій Державної цільової безпроцентної позики 1990 року» (із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 22.09.2004 № 1254) передбачалося здійснити у 2004 році компенсаційні виплати на загальну суму 500 мільйонів гривень.
А саме: вкладникам за грошовими заощадженнями — 50 гривень, спадкоємцям вкладників та спадкоємцям застрахованих осіб або страхувальників — 150 гривень, але за умови, якщо зазначена компенсація не була отримана ними протягом 2002—2003 років. А також на викуп облігацій Державної цільової безпроцентної позики 1990 року з низки товарів.
Щодо погашення зобов’язань держави по знецінених грошових заощадженнях і державних цінних паперах колишнього СРСР в 2005 році, то у Державному бюджеті України видатки на здійснення цих виплат передбачені в обсязі 6 мільярдів гривень, тобто на порядок більше, ніж за останні роки (по 500 мільйонів гривень щорічно). Конкретний порядок таких виплат буде додатково визначено Кабінетом Міністрів України в установленому порядку у відповідній постанові.