У мене до рубрики «Діалог» є три запитання.
1. Поясніть, будь ласка, як сплачують нині до ФСС з ТВП суми єдиного податку для суб’єктів малого підприємництва.
2. Який при цьому порядок звітності по коштах фонду?
3. Які особливості щодо матеріального забезпечення та соціальних послуг, за загальнообов’язковим соціальним страхуванням з тимчасової втрати працездатності, мають фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності?
Микола СМОЛЯНИЙ.
Київ.
Відповідає заступник директора Київського відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Тамара НАГОРНА:
У березні цього року було прийнято Закон України №2505 «Про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2005 рік». І варто зробити акценти на положеннях цього закону, що стосуються загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням.
Так, відповідно до змін, зазначених у законі №2505, з 31 березня 2005 року сплата та зарахування до фонду сум єдиного податку для суб’єктів малого підприємництва здійснюються у порядку та на умовах, які діяли до 1 січня 2005 року (п.4 розділ ІІ «Прикінцеві положення» закону №2505). Порядок надходження до фонду коштів від сплати єдиного податку, їх обліку та використання, затверджений постановою правління фонду від 04.09.2003 року №57.
Страхувальники-роботодавці (платники єдиного податку) в період дії закону №2285 від 23.12.2004 року (з 01.01.05 до 30.03.05 включно) мали нарахувати страхові внески на фонд оплати праці найманих працівників 2,9%, утримувати з їхньої заробітної плати 0,5% (1%), сплачувати ці внески в установленому законом порядку та надати відповідний звіт за І квартал 2005 року. Звертаємо увагу, що відсутність нарахувань або перерахувань страхових внесків слід вважати недоїмкою.
Фізичні особи, суб’єкти підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування своїх доходів, у І кварталі 2005 року особисто могли брати участь на добровільних засадах у загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, народженням та похованням. Сплачені за цей період страхові внески на добровільних засадах можуть бути враховані у рахунок майбутніх платежів або повернуті застрахованій особі.
А ось щодо питання, пов’язаного зі звітністю, то воно буде розв’язуватися робочими органами фонду (міжрайонними виконавчими дирекціями) за місцем реєстрації.