Уперше розроблено програму зовнішньоекономічного розвитку області на 2005—2008 роки. ЇЇ появу спричинило те, що край пасе задніх у залученні іноземних інвестицій. Торік на кожного мешканця їх припадало лише 33 долари.

Однак помітна тенденція до зростання обсягів прямих інвестицій в економіку області. Та й експортують тернопільці більше, ніж імпортують. Програмою передбачено підвищити експорт у півтора разу. У стільки ж зростуть обсяги прямих інвестицій. Пріоритетним залишається сільське господарство і переробна галузь. Найбільшими інвесторами нині є Чехія, Сполучене Королівство, Австралія, Німеччина, Естонія, Бельгія, Польща, Австрія. Цього року Тернопільщина інтенсивно розвиватиме зв’язки з Підкарпатським воєводством Польщі, Бродсько-Посавською жупанією Хорватії, Брестською областю Білорусі. Відновлюється співробітництво з давнім побратимом — Пензенською областю Росії.

Залучатимуть інвестиції і для розвитку туристичної галузі області, на території якої третина замків України, Почаївська лавра і Зарваницький духовний центр, найдовші карстові печери.

Зробити край привабливішим на міжнародному рівні допомагає співробітництво з проектною групою «Талес» (Німеччина). Сприятиме цьому і створення дочірнього підприємства ВАТ «Агентство з питань іноземних інвестицій».

Тернопільська область.