Розкажіть, що таке роздільне харчування. Мені цікаво, які продукти є несумісними та через який час після білкової їжі можна вживати вуглеводи.

Олена КИРИЛЕНКО.

Прилуки
Чернігівської області.
Відповідає завідувач лабораторії гігієни харчування Інституту гігієни і медичної екології імені О. Марзеєва Академії медичних наук України, доктор медичних наук Марія ГУЛІЧ:
— Роздільне харчування — це окреме споживання різних за хімічним складом продуктів. Тобто, за ідеєю такого харчування, всі продукти різних груп варто вживати окремо.
Приміром, кислі фрукти та ягоди не слід їсти разом із солодким. Продукти, які містять багато білків, не варто вживати з вуглеводовмісними харчами (наприклад, м’ясо, рибу, молоко не змішувати з хлібом та кашами тощо).
Дієтолог Герберт Шелтон (засновник вчення про роздільне харчування) вважав: якщо продукти не змішувати, то вони повністю перетравлюються. А саме: білки — під дією ферментів тільки в кислому середовищі нижнього відділу шлунка, а крохмалі — під дією слини, в лужному середовищі верхньої його частини. Проте автор не бере до уваги, що основний процес травлення здійснюється не в шлунку, а в кишечнику, де вміст ферментів травного соку забезпечує перетравлення багатокомпонентної їжі. Крім того, в природі не існує харчових продуктів, які складаються лише з білків, жирів або вуглеводів.
Тому, зауважу, справді є бажане і небажане поєднання продуктів. Так, поєднання каш з молоком сприяє не тільки збагаченню раціону повноцінним білком, а й кращому засвоєнню харчових речовин, зокрема вітамінів та мінеральних речовин. Однак додержання принципів роздільного харчування певною мірою може використовуватися у дієтотерапії при гастроентерологічних захворюваннях.