Дуже близька мені людина занедужала на виразку шлунка. Лікарі радять пити сирі яйця і вживати молочну їжу. «Знавці» народної медицини радять тричі на день пити по півсклянки «срібної води». У мене є іонатор для виробництва води, але немає інструкції. Тобто я не знаю, якої концентрації має бути розчин і чи насправді він допоможе. Підкажіть, як вилікувати виразку.

Аркадій ГАРІЄВИЧ.

Кагарлик
Київської області.

Відповідає лікар-гастроентеролог Оксана ГОЛУБ:
— Вживання сирих яєць і молочної їжі, а також лікування «срібною водою» не можуть бути засобами лікування виразкової хвороби шлунка. Хоча вони і входять до комплексної терапії цього захворювання.
Виділяють два основні періоди лікування: активна фаза і запобігання рецидивам.
Механічно і хімічно показані противиразкові дієти №1-А і №1-Б — тільки у разі виражених симптомів загострення. Їх призначають на два-три дні, а потім хворих переводять на дієту №1.
У період ремісії обмежень у дієті не має бути, однак рекомендується частий прийом їжі. Як рослинну клітковину корисно також додавати в раціон соєве борошно: по 5 г тричі на добу за 30 хвилин до їди протягом 4—8 тижнів.
Лікарська терапія включає такі групи медпрепаратів:
1. Засоби, що придушують хелікобактерну інфекцію.
2. Антисекреторні засоби.
3. Цитопротектори (вони стимулюють слизоутворення, обволікують, утворюють захисну плівку в шлунку).
Важливими принципами лікування є комплексність і систематичність. Достатня тривалість курсу лікування виразки — шість—сім тижнів. Ефективність лікування багато в чому залежить від поводження хворого: дотримання ним дієти, звички до паління, вживання алкоголю.
Як додаткові засоби під час лікування виразкової хвороби використовують рослини з протизапальними (кора дуба, звіробій, подорожник, календула, оман, деревій), спазмолітичними (ромашка, солодець, м’ята, материнка, кріп), антиалергічними (ревінь, жостір) властивостями. Вони поліпшують живлення слизової оболонки травного тракту, сприяють процесам регенерації (відновлення).
Улітку хворим рекомендують вживати свіжі ягоди суниці та чорниці, що мають протизапальну і загоювальну дію. Ефективні також насіння льону, порошок кореня лепехи і сік свіжої капусти.