Моїй доньці, студентці 5 курсу, повідомили, що після успішного складання державного іспиту всім дадуть кваліфікацію «бакалавр» за фахом «правознавство». Поясніть, будь ласка, чому «бакалавр», а не «спеціаліст». І чи можливо зі ступенем бакалавра працювати нотаріусом?

І. ПУШКАРЕВА.

Суворове, Крим.
Відповідає перший заступник директора Департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України Микола ХМЕЛЕВСЬКИЙ:
— Освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліста здобувається на основі освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра. Виняток — медичні та ветеринарно-медичні спрямування. Для денної форми навчання, щоб отримати «бакалавра», потрібно провчитися чотири роки, для заочної — п’ять. І лише потім, через рік, можна отримати «спеціаліста».
Щодо нотаріуса, то ним може бути громадянин України, який має вищу юридичну освіту, пройшов стажування та отримав свідоцтво про право займатися нотаріальною справою (Закон України «Про нотаріат»).
Професії «Нотаріус» та «Нотаріус державний» вимагають від працівника кваліфікації за дипломом про вищу освіту, який відповідає рівню спеціаліста чи магістра. Тому освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавра недостатній для заняття нотаріальною діяльністю.