Підприємства, що виробляють нафту, газ, метал, електроенергію, є основними годувальниками нашого народу. На них створюється величезний додатковий продукт у вигляді чистого доходу. Й основний внесок до його приросту робить рента від використання землі, території країни, її природних ресурсів.
На долю ренти припадає 75 відсотків загального доходу. Природно, що це власність усього народу, а не окремих людей. Завдяки мільярдним доходам можна було б допомогти сільському господарству, дрібному і середньому бізнесу, підтримати науку, медицину й освіту. Незрозуміло, чому таке народне багатство держава віддає окремим людям, а більшість населення країни стає непотрібним, втрачаючи робочі місця?
Використання додаткового продукту, тобто чистого доходу, має бути прозоре. Одна його частина повинна залишатися в розпорядженні підприємств у вигляді прибутку.
Інша частина додаткового продукту, чистого доходу централізується в загальнодержавному фонді у вигляді податку з обороту.
Вилучення в скарбницю держави чистого доходу у вигляді податку з обороту не перетворює його на податок. За своєю природою податок з обороту і прибуток, як частина додаткового продукту, є економічними поняттями такого само порядку. Податок з обороту встановлюється у вигляді абсолютної суми в гривнях з ваговою одиницею товару або у відсотковому відношенні до оподатковуваного обороту з реалізації товарів. Він сплачується з виручки від реалізації товару, що надійшла. Платниками його є переважно організації збуту. Така система сплати податку з обороту прозора, забезпечує стабільність і рівномірність надходження цього виду державного доходу у всіх областях. Податок з обороту є особливим методом мобілізації нагромаджень до державного бюджету. Застосування податку з обороту дає змогу скасувати податок на додаткову вартість (ПДВ). Адже виходить, що, купуючи товари й оплачуючи послуги (наприклад, телефонні розмови), ми оплачуємо не лише їхню вартість, а й автоматично до того ж вносимо до скарбниці аж 20 відсотків. Тобто платимо податок на додану вартість. Це все забирають з наших злиденних зарплат і пенсій.
Пропонуючи систему мобілізації нагромаджень до державного бюджету у вигляді податку з обороту, я прошу її прийняти і ліквідувати ПДВ. А ще дуже хочу, щоб у власність держави повернулися підприємства стратегічного призначення.

Варвара ГУСЄВА, пенсіонер-економіст, учасник ВВВ, ветеран праці.

Київ.