Ранкове і денне засідання 20 квітня

Парламент традиційно в середу чимало часу приділив оприлюдненню депутатських запитів і заяв. Зокрема, В. Плютинський (фракція Народної партії) заявив, що внаслідок непомірного зростання цін на пальне та мінеральні добрива селян поставили в такі умови, що вони змушені відмовлятися від вирощування хліба.
С. Гавриш (“Демократичні ініціативи”) вважає, що сьогоднішня економічна політика веде до знищення малого підприємництва.

Після перерви, оголошеної на вимогу фракцій «Регіони України» та «Демократична Україна» депутати обговорили та ухвалили в першому читанні законопроект «Про управління об’єктами державної власності», внесений народним депутатом, а тепер уже і головою Фонду держмайна Валентиною Семенюк. Цей документ містить перелік суб’єктів управління об’єктами державної власності та обсяг їх повноважень під час вищезазначеного управління. Також проектом передбачається, що державні корпоративні права не можуть передаватися господарським товариствам для формування їх статутних фондів (за винятком статутних фондів державних акціонерних товариств та холдингів). Водночас у разі ефективного управління об’єктами державної власності їх керівники отримуватимуть винагороду з чистого прибутку. А стосовно осіб, уповноважених управляти державними корпоративними правами, то їх пропоновано заохочувати за рахунок дивідендів, коли такі, звісно, будуть. Утім, якщо підприємство працюватиме без прибутку або не матиме дивідендів, таких управлінців звільнятимуть. В. Матвєєв від імені Комітету ВР з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій зазначив, що комітет пропонує ухвалити цей законопроект у першому читанні та доопрацювати. Зокрема, як зазначив М. Шершун, у законопроекті має бути положення, яке забороняє корпоратизацію підприємств, що не підлягають приватизації.
Верховна Рада вкотре була змушена повернутися до питання про створення тимчасової спеціальної комісії з питань перевірки дотримання конституційних прав і свобод людини та громадянина. Оскільки під час перерви представники фракцій досягли принципової домовленості з цього питання, то Верховна Рада внесла його до порядку денного і прийняла за основу постанову про створення такої комісії. На пропозицію народного депутата
Н. Шуфрича (СДПУ(о) до преамбули постанови було запропоновано внести пункт про те, щоб доручити комісії перевірити обставини затримання голови Донецької облради Б. Колесникова та усунення з посади одеського міського голови Р. Боделана. І хоч за цю пропозицію проголосували менш як 226 депутатів, за словами Голови ВР, це все одно означало, що даний пункт прийнято, бо згідно з Регламентом для створення парламентської тимчасової слідчої комісії потрібно лише 150 голосів. З такою думкою не погодилися представники «Нашої України» та БЮТ, які запропонували так само 150 голосами ухвалити рішення про вилучення цього пункту із постанови. Після бурхливої дискусії на пропозицію Голови Верховної Ради парламент 150 голосами скасував пункт, у якому згадувалися прізвища Колесникова та Боделана. Однак потім через блокування трибуни Голова Верховної Ради закрив сесійне засідання.
На початку сесійного засідання В. Литвин поздоровив з днем народження народних депутатів Михайла Полянчича та Миколу Будаг’янца.