Яків Семенча народився в селі Сорочине  на Полтавщині. У сім’ї було п’ятеро дітей, Яків — старший. Коли під час війни загинув батько, хлопець залишився головою родини.
Мама Якова була передовою дояркою. За сумлінну працю їздила по нагороду до Москви. Хлопець дуже пишався нею. Малим працював коло матері на фермі, волами на бричці возив молоко і сироватку. Їде, бувало, і співає так, що солов’ї затихають. Адже мав дуже дзвінкий і чистий голос. А пізніше, як подорослішав, голос перетворився на чудовий тенор. Яків Олександрович часто згадує: «Батько був моїм першим вчителем співу. Бувало, посадить мене з братами та сестрами увечері на печі, ми співаємо, а він диригує. Якщо раптом хтось не ту ноту візьме, лозинкою по ногах шмагне потихеньку. Тому ми всі і співали добре. Все село, пам’ятаю, збігалося послухати».
Згодом познайомився Яків зі своєю майбутньою дружиною Вірою. Вона так само була з багатодітної родини та завзятою співачкою. Їхній дует багато хто знав, тому подружжя завжди було бажаними гостями на усіх сільських святах. І хто знає, як склалася б доля самобутнього співака з народу, як би не ота війна?

Дніпродзержинськ.