У Центральному державному архіві громадських об’єднань України відкрито виставку документів «Кримські татари: право на Батьківщину», присвячену 70-й річниці депортації кримськотатарського народу.

Основу експозиції становлять маловідомі широкій громадськості документи з фондів архіву, які висвітлюють труднощі та проблеми, що спіткали кримських татар унаслідок насильницького переселення з Криму — історичної території їх проживання. Серед представлених матеріалів: постанови Центрального комітету Компартії України та Ради Міністрів УРСР, пленумів і бюро Кримського обкому КПУ; доповідні записки, довідки, інформаційні повідомлення ЦК КПУ, Міністерства внутрішніх справ УРСР, Комітету державної безпеки при Раді Міністрів УРСР, Державного комітету Ради Міністрів УРСР з використання трудових ресурсів, Кримського і Херсонського обкомів партії; листування ЦК КПУ з ЦК КПРС тощо.

У документах розкриваються причини примусового переселення кримськотатарського населення, наводяться дані про кількість депортованих, вказуються місця їх спецпоселення. В них простежуються зміни в політиці радянської влади щодо долі кримських татар протягом 1944—1991 років. Головний акцент в експозиції зроблено на висвітленні проблем, пов’язаних із прагненням кримськотатарського народу повернутися на історичну Батьківщину, з вирішенням соціально-побутових і національно-культурних питань.

Особливий інтерес становлять звернення та заяви представників кримськотатарського народу до керівних державно-партійних органів УРСР та СРСР, української громадськості з метою привернути увагу до проблеми повернення до Криму осіб, виселених у 1944 р., їх реабілітації та відшкодування завданих збитків.

Виставка експонується в читальному залі Центрального державного архіву громадських об’єднань України з 10:00 до 17:00 за адресою вул. Кутузова, 8.