Останніми роками всі масштабні будівництва у Києві здійснюються за рахунок скорочення площ наших природних парків. Дедалі частіше від зелених насаджень у нашому місті зеленими залишаються тільки паркани будмайданчиків.
Ми прямуємо до Європи, але в якій європейській столиці можна побачити, щоб знищували природний парк у самому центрі міста? А у нас — будь ласка! Парк над Республіканським стадіоном рубають уже два роки...
Нова влада перешкодила розпродажу земель у Пущі-Водиці, тепер настав час взятися за історичні землі Києва: Китаєве, Феофанію, Голосієве, Кончу-Заспу тощо. Навіщо будувати у паркових зонах і знищувати дерева?
Нам дуже до душі пропозиція міського голови про те, що комісію з питань будівництва та архітектури Київради має очолити саме еколог. Ото було б добре! Тоді і в пісні про столицю «Грає море зелене...» не доведеться змінювати на «море асфальтне». А наші онуки будуть здорові.
А ще вважаємо, що кожен проект забудови має проходити не тільки історико-культурну та екологічну експертизу, а й відкриті громадські слухання. Як варіант можна розглянути досвід деяких країн, які ввели посаду «зеленого комісара» — представника громадськості. Це має бути популярна людина, до якої кияни мали б довіру і могли розраховувати на її персональний вплив на владу.
Сподіваємося, що спільними зусиллями ми збережемо наше місто красивим і зеленим.
Петро ЩЕРБАНЬ, Василь СИДОРЕНКО, Геннадій НІКІТІН — усього 18 підписів.
Київ.