Російські дипломи, видані на тимчасово окупованій території Криму, не визнає жодна цивілізована країна. Про це в інтерв’ю «Голосу України» розповів заступник міністра освіти і науки Павло Полянський (на знімку).

Тим часом випускники кримських шкіл уже цього року позбавлені можливості написати ЗНО безпосередньо в АРК. Окупаційна влада новоспеченого «суб’єкта федерації» агітує їх вступати до місцевих або будь-яких російських вишів. Мовляв, туди їх зарахують за результатами державної підсумкової атестації у школі з урахуванням середнього бала атестата. «За таких умов на бюджетні місця кримчан погодяться узяти хіба що провінційні російські заклади», — каже Павло Полянський.

Щоб не втратити можливості вступити до українських інститутів чи університетів, 11-класники будуть змушені складати ЗНО на континентальній Україні. Тим часом чимало школярів виявили бажання продовжити навчання в інших регіонах України. «Не слід забувати, що будь-які російські документи про освіту, видані на тимчасово окупованій території Криму, жодна країна не визнає. Так само, як світ не визнає анексії Криму», — нагадує заступник міністра.

З огляду на останні події МОН значно спростило систему переведення студентів, школярів і вихованців дитсадків до навчальних закладів «на материку». «Прийом до дошкільних навчальних закладів було дозволено здійснювати без попередньої електронної реєстрації. До дитсадків компенсуючого типу зараховуємо навіть тоді, коли в батьків немає необхідного в звичайних умовах висновку психолого-медико-педагогічної консультації, лікувально-профілактичного закладу чи тубдиспансеру за місцем попереднього проживання дитини, направлення місцевого органу управління освіти та інших документів», — уточнює Павло Полянський.

Щоб влаштувати дитину до школи, достатньо заяви батьків. Проте у разі необхідності буде проведено співбесіду з вихователями і вчителями або індивідуальне психолого-медико-педагогічне обстеження для визначення рівня навчальних досягнень учня. «Якщо батьки змушені терміново залишити півострів і не мають на руках свідоцтва про народження дитини, її приймуть до школи без нього. І вже потім сприятимуть у поновленні документа, — пояснює Павло Полянський. — У разі відсутності особової справи, табеля, медичної картки учня спочатку — зараховуємо, а потім направляємо письмовий запит за місцем його попереднього навчання з проханням надати папери».

Переведення учнів професійно-технічних навчальних закладів здійснюється в межах одного освітньо-кваліфікаційного рівня кваліфікованого робітника або молодшого спеціаліста та за тією ж професією чи спеціальністю. Учнів ПТНЗ, які навчалися за державним замовленням, влаштовують на бюджетних засадах.

Щодо студентів, то їх дозволено переводити навіть під час навчального семестру. «Першокурсників переводили навіть без погодження з міністерством, — розповідає Павло Полянський. — «Бюджетники» з Криму і на материку продовжують навчатися за рахунок держави. У разі відсутності вільних місць, що фінансуються за рахунок державної скарбниці, на напрямах (спеціальностях), на які здійснювалося переведення студентів, використовувалися бюджетні вакантні місця з інших напрямів (спеціальностей) відповідних курсів навчання».

Загалом до понад сотні вишів України переведено півтори тисячі студентів з АРК.