Чув, що кліматична ситуація нашої держави постійно змінюється. Розкажіть, який клімат в Україні очікується через декілька років.

Іван СЕМЕНЕНКО.

Київ.

Відповідає старший науковий співробітник Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту, кандидат географічних наук Маргарита БАРАБАШ:
— Нині в Україні досить гостро постає питання про вплив глобального потепління на регіональний клімат. Узимку і навесні спостерігається найбільше підвищення температури. Трохи повільніше підвищення — влітку, а восени, як і сто років тому, температура практично не змінюється.
Розрахунки, які проводили фахівці відділу кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів погоди, показали: якщо глобальна температура зростатиме такими темпами, як сьогодні, то на значній частині України до 2030 року потеплішає приблизно на 1 градус С, до 2050 — на 1,5—2,0 градуси С. Таке потепління викличе незворотні зміни багатьох складових кліматичної системи. Наприклад, у Поліссі та Лісостепу відбудеться зміщення сезонів року, і вони не матимуть чітких меж. Узимку погода може нагадувати весняну, навесні — навпаки. Є також загроза виникнення деяких стихійних явищ там, де раніше вони не спостерігалися.
Відбудеться також певна зміна умов життєдіяльності людини. Особливо вразливими до погодних і кліматичних примх будуть сільське господарство, комунальна сфера та паливно-енергетичний комплекс. Очікуване потепління клімату не зменшить різких перепадів температури, особливо взимку. Арктичні вторгнення можуть бути короткочасними, але досить різкими за інтенсивністю. І для метеозалежних людей це — небезпечно.
Якщо до змін і коливань клімату пристосуватися, то економіка України може дати величезний прибуток. В іншому разі, якщо нехтувати кліматичні чинники, збитків не уникнути.