У 1998 році мені зробили операцію — видалили дві третини правої легені. Два роки в мене була ІІ група інвалідності. Згодом цю групу змінили на ІІІ. А ще через деякий час, дізнавшися, що я працюю, групу й зовсім зняли. Пояснили, що коли працювати не зможу, дадуть групу. Мені здається, це незаконно...

Валерій КОВАЛЬЧУК.

Черкаси.
Відповідає начальник Управління медико-соціальної експертизи Міністерства охорони здоров’я України Володимир МАРУНИЧ:
— Як стало відомо нашому управлінню, пан Валерій вперше був оглянутий медико-соціальною експертною комісією у жовтні 1998 року. У зв’язку з резекцією верхньої та нижньої частини правої легені внаслідок патології був визнаний інвалідом ІІ групи від загального захворювання. І в наступні роки це рішення залишалося без змін.
Під час чергового огляду у 2002 році було встановлено ІІІ групу на період динамічного спостереження. А у липні 2003 року, згідно із висновками фахівців лікувально-профілактичного закладу про відсутність ускладнень оперативного втручання та стабілізацію патологічного процесу, пан Валерій взагалі не був визнаний інвалідом.
У разі подання нових медичних документів про зміни у стані його здоров’я медико-соціальна експертна комісія повернеться до розгляду питань про ступінь втрати працездатності.

Коментар юриста

Відповідно до чинного законодавства інвалідність у повнолітніх осіб визначається шляхом експертного обстеження медико-соціальними експертними комісіями (МСЕК). У свою чергу, рішення про інвалідність ґрунтується на оцінці комплексу клініко-функціональних, соціально-педагогічних, соціально-побутових та професійних чинників. Також враховують характер захворювання, ступінь вираженості порушених функцій організму, клінічний та трудовий прогноз, конкретні умови і зміст праці, освіту та професійну підготовку, вік, необхідність і можливість працевлаштування тощо.
Питання про зняття групи інвалідності вирішує МСЕК на основі обстеження. Якщо особа, якій було знято групу, відчуває погіршення стану здоров’я, вона повинна знову порушити питання про встановлення інвалідності.