«Рік до парламентських виборів-2006: ключові проблеми виборчого закону». Таку тему під час «круглого столу» обговорили народні депутати, урядовці, представники ЦВК, вітчизняні та зарубіжні експерти, дипломати. Його організатори — Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, Лабораторія законодавчих ініціатив, Інститут виборчого права та представництво Фонду Конрада Аденауера в Україні.
Основна увага була зосереджена на недоліках виборчого закону. Однак, як зазначив заступник голови профільного комітету Юрій Ключковський, проблема полягає не у виборчому законі, а в застосуванні законодавства. Щоправда, парламентарій погодився з тим, що Закон України «Про вибори народних депутатів України» (який набере чинності з 1 жовтня 2005 року) потребує істотного доопрацювання. Зокрема, в частині удосконалення процедури формування виборчих комісій, оскарження рішень, дій та бездіяльності, пов’язаних з виборами тощо. А нині, переконаний заступник голови комітету, треба вдосконалювати процедуру проведення виборів. Верховна Рада, на його переконання, має до липня ухвалити нову редакцію закону чи зміни до окремих положень.
З тим, що є певний негатив у законі, який ще не набрав чинності, погодився і заступник Голови ЦВК Микола Мельник. Він наголосив, що наступні парламентські вибори мають відбутися за будь-яких обставин. А головне — забезпечити тоді, щоб «вибори відбулися з вибором». Водночас М. Мельник спрогнозував посилення ролі судів на наступних парламентських виборах.
Цей час буде лакмусовим папірцем і для української демократії. Саме парламентські вибори 2006 року, переконаний представник Фонду Конрада Аденауера Ігор Плашків, мають засвідчити, що Україна безповоротно взяла курс на запровадження європейських стандартів.
Учасники «круглого столу» обговорили проблемні питання формування списків виборців та виборчих комісій, забезпечення рівних умов для кандидатів, прозорості фінансування виборів, встановлення відповідальності за виборчі порушення тощо.