Часто відвідую кінотеатри і знаю, що там постійно демонструють іноземні фільми. А наші, українські, показують зовсім рідко. Поясніть, чому в кінотеатрах немає фільмів нашого виробництва?


Ірина СИКОРСЬКА.


Київ.
Як повідомили у Міністерстві культури і мистецтв України:
— Українські прокатники, у процесі формування репертуару, на жаль, є статистами, оскільки останнє слово у виборі фільмів, термінах показу та фінансових умовах прокату належить російським дистриб’юторам. Таким чином, українському кіно, фільмам історичного, патріотичного спрямування чи дитячим фільмам практично неможливо знайти місце в репертуарі кінотеатрів. Тим паче що більшість з них не підзвітні й не підконтрольні у своїй діяльності місцевим органам управління кінематографією.
На сьогодні створення центрів вітчизняного кіномистецтва — одне з найактуальніших питань. Для повноцінного та ефективного функціонування необхідно, по-перше, вирішити питання про передачу цих кінотеатрів у підпорядкування місцевих органів управління кінематографією. А по-друге, передачу їх у господарське відання обласних, міст Києва та Севастополя комунальних підприємств кіновідеопрокату.
З метою забезпечення державного протекціонізму вітчизняному кіновідеопрокату та поліпшення кінообслуговування населення Міністерство культури і мистецтв України розробило проект постанови Кабінету Міністрів України “Про центри вітчизняного кіномистецтва”, який узгоджується з місцевими органами виконавчої влади.