Поясніть, будь ласка, чому в новому українському паспорті відсутня графа “національність”?


В. МАТВЕЄВ.


Дунаївці
Хмельницької області.
Як повідомили в Державному департаменті у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб Міністерства внутрішніх справ України:
— Паспорт громадянина України (згідно з Положенням про паспорт громадянина України, затвердженим постановою Верховної Ради України від 12 вересня 1993 року № 3423-XІІ) оформляють територіальні підрозділи Державного департаменту у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб МВС України. У шостому пункті (восьмий абзац) цього положення зазначено, що вносити записи у паспорт, не передбачені положенням, забороняється. А відомості про національність власника саме і не передбачені.
Міністерство внутрішніх справ не має принципових заперечень стосовно внесення відомостей про національність особи до її паспортного документа. І раніше навіть міністерство подавало на розгляд Верховної Ради України пропозицію про внесення відповідних змін до Положення про паспорт (наприклад, за бажанням власника вказувати його національність). Проте достатньої підтримки ця пропозиція не одержала.