У мене часто болить горло. Рятуюся лікувальними льодяниками та аерозолями. Скажіть, вони і справді допомагають, чи це я так себе налаштувала? А ще хочу знати, що входить до їх складу.


Катерина СЕНЧЕНКО.


Харків.

Відповідає виконувач обов’язків директора Державного фармакологічного центру Міністерства охорони здоров’я Віктор ЧУМАК:
— Під час застосування льодяників, аерозолів чи розчинів для полоскання знижується больова чутливість та зменшується рівень дискомфорту. Антисептичні компоненти впливають на більшість імовірних мікробних збудників захворювань горла.
Зазвичай до складу цих препаратів входить одна або кілька з антисептичних речовин (хлоргексидин, гексетидин, амілметакрезол, тимол, препарати йоду). Основні діючі компоненти поєднуються з природними антисептиками (екстрактами рослин, ефірними оліями, лікарськими рослинами, продуктами бджільництва), вітамінами (аскорбіновою кислотою), анестетиками (лідокаїну гідрохлорид), дезодоруючими речовинами і смаковими добавками.
Але варто пам’ятати, що навіть використовуючи льодяники, необхідно прочитати лист-вкладку. Та якщо ви часто хворієте, чи самопочуття не поліпшилося після 3—5 днів застосування цих препаратів, краще звернутися до лікаря по консультацію. Самолікування може лише зашкодити.