До мене — викладача економічних дисциплін — часто звертаються студенти із запитаннями, що їх цікавлять. Тож від їх імені прошу розповісти, які програми підтримки малого і середнього бізнесу реалізуються в Україні. До яких організацій слід звертатися по допомогу?


Жанна ЛЕВАНІНА.


Кременчук
Полтавської області.

Як повідомили у Міністерстві України у справах молоді та спорту, для розвитку підприємництва та зменшення рівня безробіття серед молоді реалізуються такі програми:
— Державна програма підтримки молодіжного підприємництва в Україні на 2002—2005 роки (постанова Кабінету Міністрів України від 12.04.02 № 536);
— Національна програма сприяння розвитку малого підприємництва (Закон України від 21.12.00 № 2157).
Щоб підтримати підприємницькі ініціативи молоді, Міністерством формується відповідна інфраструктура: створюються молодіжні центри праці, бізнес-центри та бізнес-інкубатори (на 01.01.05 в Україні створено 125 молодіжних центрів праці, які представлені в кожному обласному центрі, в багатьох містах та районах країни; більш як 90 молодіжних бізнес-центрів і бізнес-інкубаторів).
Щороку Міністерство проводить всеукраїнські конкурси “Молодий підприємець року” та конкурс бізнес-планів підприємницької діяльності. Інформацію про участь у них можна отримати на сайті Міністерства (www. dksm. gov. ua), а також в управлінні у справах сім’ї та молоді Полтавської обласної державної адміністрації за адресою: Полтава, вул. Жовтнева, 45, к. 105.
Крім того, Міністерством України у справах сім’ї, дітей та молоді спільно із Всеукраїнською молодіжною громадською організацією “Рада молодих підприємців України” у 2003 році створено Всеукраїнський молодіжний центр розвитку підприємництва, який знаходиться за адресою: Київ, вул. Мельникова, 83, к. 601.
Для молодих підприємців утворено Інтернет-портал — www. ukrbusіness. com. ua. На ньому розміщується інформація про діяльність молодіжних громадських організацій і центральних органів виконавчої влади щодо реалізації державної регуляторної політики, надаються консультації молодим підприємцям і тим, хто бажає започаткувати власну справу, тощо.
Щорічно Міністерство проводить конкурс проектів програм, розроблених громадськими організаціями, стосовно дітей, молоді, жінок та сім’ї (постанова Кабінету Міністрів України від 25.07.02 № 1062 ). Їх результатами є надання фінансової допомоги всеукраїнським молодіжним громадським організаціям на реалізацію пріоритетних програм.
Крім того, з 2000 року діє програма надання державної фінансової підтримки для реалізації соціально значущих проектів у гуманітарній та соціальних сферах (Указ Президента України від 02.08.00 № 945 “Про гранти Президента для обдарованої молоді”).