Моя дочка (їй 22 роки) уже протягом двох років п’є польський чай “Похудей” фірми “EKO Natura”. Маючи зріст 168 см, вона важить 48 кг, і я не думаю, що їй цей чай потрібний. Але дійшло до того, що вона вже п’є його потайки.
Мене турбує те, що на упаковці я не знайшла, з чого складається цей чай. А ще — у моєї дочки знижений тиск і захворювання щитовидної залози. Розкажіть, що відомо про такі чаї?


Н. БЕРЕЗІНА.


Севастополь.

Відповідає завідувачка лабораторії гігієни харчування Інституту гігієни і медичної екології імені О. Марзеєва Академії медичних наук України, доктор медичних наук Марія ГУЛІЧ:
— Чай “Похудей”, виходячи з його назви, належить до фіточаїв, які мають сприяти зменшенню зайвої маси тіла. Підкреслюю, саме зайвої. У молодої жінки, яка важить 48 кг за зросту 168 см, індекс маси тіла (ІMT) становить 17. ІМТ може визначити для себе кожна людина. Для цього потрібно масу тіла в кілограмах поділити на зріст в (м)2 (ІМТ 48/(1.68)2)=17). Нормальною вагою вважають таку, коли індекс маси тіла становить 20—25. ІМТ менше 18 свідчить про різке зниження маси тіла, тобто гіпотрофію.
У дочки пані Березіної індекс маси тіла 17, а це вже є прямим протипоказанням до споживання чаю “Похудей”. Зазвичай фіточаї такої спрямованості містять лікарські рослини, котрі справляють сечогінну та послаблюючу дію і тим самим виводять з організму воду.
Тривале споживання фіточаю з сечогінним ефектом може призвести до надмірного виведення рідини з організму з розвитком різних ускладнень, зокрема до зниження кров’яного тиску.
А загалом, купуючи біологічно активні добавки, до яких належать фіточаї, необхідно:
— по-перше, отримати етикетку, затверджену Міністерством охорони здоров’я України, і чітко визначитися, чи підходить вам цей продукт. Варто особливо уважно ознайомитися з протипоказаннями;
— по-друге, якщо ви маєте будь-які проблеми зі здоров’ям (у цьому разі — захворювання щитовидної залози), обов’язково треба проконсультуватися з лікарем;
— по-третє, фіточаї не можна використовувати тривалий час. Їх споживають курсами. Про спосіб використання також можна дізнатися з етикетки.
І останнє. На упаковках усіх фіточаїв, які проходили санітарно-епідеміологічну експертизу і мають дозвільні документи МОЗ України, у затвердженій етикетці обов’язково має бути склад продукту із зазначенням кількісного вмісту окремих складових.