Вечірнє засідання 15 березня


Результатом чотиригодинного обговорення інформації Кабінету Міністрів про соціальне, медичне та пенсійне забезпечення ветеранів стала постанова Верховної Ради. Зокрема, прийнято рішення провести 9 Травня на Хрещатику парад Перемоги. За постанову проголосувало 345 народних депутатів. Водночас парламентарії рекомендували Кабміну відшукати можливість для повернення учасникам бойових дій та інвалідам Великої Вітчизняної війни грошових заощаджень протягом нинішнього року.
Не менш гостра дискусія точилася й навколо законопроекту про внесення змін до Митного тарифу. Як зазначив голова парламентського Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Сергій Буряк, із законопроекту було вилучено низку позицій щодо ставок ввізного мита на холодильники, кабельну продукцію та телевізори. Водночас враховано пропозиції деяких депутатів стосовно більших ставок ввізного мита на комплектуючі до телевізорів. Нинішня редакція закону є компромісом між парламентом, урядом, українськими товаровиробниками і споживачами. А тому, за словами депутата, сприятиме вирішенню цих складних завдань.
Проте не всі депутати, поправки яких були відхилені, погодилися із такою позицією комітету. Скажімо, Тарас Довгий продовжував наполягати на зменшенні ставки на комплектуючі до мобільних телефонів. Вона залишилася на рівні 10 відсотків, тоді як ставка на мобільні телефони знизилася до нуля. На переконання депутата, така несправедливість стане згубною для вітчизняних виробників мобільних телефонів. Позиція депутата мала підтримку й у сесійній залі.
Однак зміною митних ставок не вирішити всіх проблем Митного кодексу, переконаний Валерій Асадчев (фракція “Наша Україна”). Не менш важливими є питання ввозу контрабанди, а також ввіз товарів за заниженими цінами. Навіть після змін, внесених до Митного тарифу, залишиться практика ввозу товарів за демпінговими цінами. А тому практично нічого не зміниться, вважає парламентарій. Із цим зауваженням погодився й голова профільного комітету. Щоправда, додав, що міністр фінансів Віктор Пинзеник пообіцяв найближчим часом вирішити цю проблему, забезпечивши кожну митницю електронним довідником усіх індикативних цін.
Категоричну позицію зайняла фракція Комуністичної партії. Її лідер Петро Симоненко заявив, що фракція не голосуватиме за законопроект, бо ціни від цього все одно не зменшаться. А отриманий прибуток осяде в кишенях окремих підприємців. Утім, комуністи залишилися в меншості — парламентарії 346 голосами підтримали закон у цілому.