У Верховній Раді відбулися громадські слухання на тему законодавчого забезпечення створення в Україні суспільного мовлення, організовані Комітетом ВР з питань свободи слова та інформації, програмою сприяння парламенту України та міжнародною громадською організацією “Інтерньюз-Україна”.
Ідея створення суспільного телебачення та радіо отримала правове підгрунтя ще 1997 року, коли парламент ухвалив, а Президент підписав Закон “Про систему суспільного телебачення і радіомовлення України”, однак ця ідея залишилася на папері. Нині дискусія про найкращий шлях створення суспільного мовлення у нашій державі набирає нових обертів. Перший заступник голови Комітету ВР з питань свободи слова та інформації Сергій Правденко наголосив, що передусім треба визначити механізм призначення членів громадської ради суспільного мовлення. На його погляд, у громадській раді мають бути ті люди, яких делегувало б саме суспільство. С. Правденко висловився за створення не триступеневої системи управління суспільним мовленням, а лише двох ланок — громадської та адміністративно-розпорядчої рад.
Під час слухань представники європейських організацій презентували модельний закон про створення суспільного мовлення в Україні. Як зазначив в інтерв’ю “ГУ” голова Комітету з мас-медіа Ради Європи Кароль Якубович, суспільне мовлення передбачає чітку дистанцію між владними інституціями (урядом і парламентом) і медіа. “Владні структури не повинні контролювати медіа, — сказав Кароль Якубович. — Якщо вони матимуть ще й ЗМІ, то матимуть занадто багато влади”. Водночас представник Ради Європи не заперечив ідею створення суспільного телебачення на базі Першого Національного телеканалу, вважаючи, що цей державний канал має бути реформовано у структури суспільного мовлення.