До 2020 року в Чернівцях мають з’явитися три житлові мікрорайони на вулицях Хотинській, Руській та Рівненській. Один із них — елітний мікрорайон із 2—3-поверхових вілл, заявив міський голова Микола Федорук. Землю під будівництво виділила обласна влада. А генеральний план затверджено торік.

Ускладнює реалізацію цього проекту відсутність інженерних комунікацій та транспортна інфраструктура на цих вулицях. До того ж міський голова прогнозує, що катастрофічно бракуватиме будівельних матеріалів і їх доведеться завозити з інших областей. Хоча таку думку поділяють далеко не всі. Опоненти Федорука переконані: обласний центр будівельними матеріалами забезпечений на 100 відсотків. Але за останні три роки в Чернівцях з’явилося лише три багатоквартирні будинки й ті звів “Київбуд”.
Реальніша проблема — відсутність кваліфікованих будівельників. Бо найкращі кадри — на заробітках за кордоном. Проте міський голова стверджує, що безробіття в Чернівцях не буде. Залишається незрозумілим і питання, звідки пан Федорук візьме кошти на будівництво сторіччя. Адже за три терміни перебування у кріслі міського голови реальних коштів, аби щось збудувати в Чернівцях, він так і не знайшов. І це при тому, що в місті залишається без роботи низка солідних будівельних організацій.
Ще одна проблема, яка непокоїть депутатів міськради, — закон про вибори до місцевих рад і голів рад. Закон у такій редакції призведе “до негативних наслідків як у формуванні дієздатних представницьких органів місцевого самоврядування, так і у функціонуванні всієї системи місцевого самоврядування”. Він “звужує права громадян, які не належать до партійних структур”, переконані депутати.
Однак, як зазначив депутат міськради, член фракції “Нашої України” Микола Виноградов, “керівники рад передовсім бояться за свої місця. Новий закон передбачає, що від партій, блоків партій до міської ради, окрім членів, можуть бути обрані й позапартійні”. Цей закон не порушує жодних прав за будь-якими ознаками: професійними, релігійними, статевими. Мало того, вибори до Верховної Ради відбуватимуться на пропорційній основі, тож лобіювання принципу мажоритарних виборів на більш вузькому місцевому рівні, за словами депутата, — просто нісенітниця.
Якщо питання виборів до місцевих рад у Чернівецькій області стало наріжним, його треба було б винести на широке обговорення, вивчити думку територіальної громади, політичних партій, громадських організацій, вважає М. Виноградов. Такої само думки й голова фракції “Нашої України” в Чернівецькій міській раді Валерій Чинуш. Він вважає, що перегляд нового закону про вибори посадовцями місцевого самоврядування продиктований “логікою самозбереження”.