На цьому наголосили учасники «круглого столу», присвяченого проблемам створення в Україні громадського радіо та телемовлення, який провели у Верховній Раді парламентський Комітет з питань свободи слова та інформації разом із Інститутом політики та Представництвом Фонду імені Конрада Аденауера в Україні.
Перший заступник голови профільного комітету ВР Сергій Правденко, зокрема, зазначив, що нині механізм створення громадського мовлення занадто заполітизовано. І це є найскладнішим у процесі створення громадського мовлення. Щоб уникнути заангажованості в майбутньому, він запропонував передати керівництво наглядовою радою громадського мовлення українським інтелектуалам, які мають високий моральний авторитет. Серед потенційних претендентів народний депутат назвав Ліну Костенко, Богдана Ступку, Бориса Олійника, Івана Драча, Петра Толочка. Економічний бік справи, на думку парламентарія, простий: «Достатньо зробити бюджетні вливання в існуючий канал, і проект почне реалізовуватися». А який саме телевізійний канал стане базовим — Перший національний чи інший, вважає С. Правденко, істотної ролі не грає. Громадське телерадіомовлення може складатися навіть із кількох каналів. Головне, наголосив депутат, щоб держава припинила практику ходіння керівників ЗМІ «з простягнутою рукою».
Віце-прем’єр-міністр з гуманітарних питань Микола Томенко наголосив: щоб обрати правильний шлях, насамперед треба законодавчо забезпечити процес створення громадського мовлення. Віце-прем’єр також застеріг від поквапного прийняття рішень. Спочатку має відбутися обговорення різних ідей та концепцій створення громадського радіо та телебачення за участю широкого кола громадськості та експертів. 13 квітня це питання буде винесено на парламентські слухання у Верховній Раді. А, як повідомив голова Представництва Фонду імені Конрада Аденауера в Україні Ральф Ваксмут, найближчим часом група українських експертів вивчатиме в Німеччині тамтешній досвід, адже у ФРН громадське телерадіомовлення вже діє декілька десятиліть. Німецький експерт вважає, що громадське телебачення має бути повністю незалежним від держави. Так само і його керівництвом має опікуватися не держава, а суспільство.
У свою чергу, президент Національної телерадіокомпанії України Тарас Стецьків (а саме на її базі нині найчастіше пропонують створити громадське мовлення) запропонував якомога швидше визначитися з характером громадського телебачення, від чого залежить і майбутнє УТ-1. Президент НТКУ переконаний: громадське мовлення в Україні потрібне, але для цього насамперед потрібна чітка політична воля. Т. Стецьків висловив сподівання, що до кінця цього року ідею створити громадське телебачення та радіо буде реалізовано.
Учасники «круглого столу», вітчизняні та зарубіжні експерти, також наголошували на тому, що громадське радіо та телебачення — це форма мовлення, а не форма права власності. Більшість експертів переконані: громадське мовлення повинно бути поза політикою і не обслуговувати інтереси держави, а тим паче якихось політичних сил. Але водночас це має бути комерційно привабливий проект.