Для вдосконалення ринку комунальних послуг в Україні необхідно насамперед розірвати замкнуте коло проблем у цій сфері. З одного боку, постійне зростання собівартості житлово-комунальних послуг, а з другого — неплатоспроможність населення. На цьому наголосили учасники «круглого столу», який провели у Верховній Раді парламентський Комітет з питань будівництва, транспорту, житлово-комунального господарства і зв’язку разом з Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій в Україні та Німецькою консультативною групою з питань економічних реформ.
Житлово-комунальне господарство складається з 12 галузей, де зосереджено 25 відсотків основних засобів виробництва і працює майже 2,5 мільйона людей. Однак стан, в якому перебуває нині ця справжня «імперія», викликає величезне занепокоєння у всіх сторін — і керівників галузі, й споживачів, якими фактично є все населення України. Особливо гостро відчуваємо непомірне зростання тарифів на житлово-комунальні послуги, які чомусь прямо пропорційні зниженню їх якості. Ось лише декілька сумних цифр, які навів на зібранні голова підкомітету з питань житлово-комунального господарства профільного комітету ВР Ігор Резнік. Кожен третій житловий будинок в Україні потребує капітального ремонту. На капремонт житла щорічно необхідно виділяти понад два мільярди гривень, а фінансується 16—20 відсотків від потреби. 33 відсотки мереж водопостачання аварійні. За останні п’ять років кількість аварій на водопроводах зросла вп’ятеро. Третина поданої через водорозподільчу мережу води втрачається через зіпсовані труби. А 27 міст і 392 селища в Україні донині взагалі не мають системи водовідведення.
Голова профільного комітету ВР Валерій Пустовойтенко серед основних проблем ринку комунальних послуг в Україні назвав недостатньо виважену тарифну політику, відсутність чіткої стратегії реформування галузі ЖКГ, погіршення бюджетних можливостей держави та поглиблення розриву між високим рівнем цін на житлово-комунальні послуги та низьким рівнем забезпеченості громадян. Торік Верховна Рада України прийняла близько 15 законодавчих актів, які прямо чи опосередковано регулюють питання вітчизняного житлово-комунального господарства. Серед них — загальнодержавна програма реформування житлово-комунального господарства, програма розвитку малих міст, закон про надання житлово-комунальних послуг. Однак і торік, і за держбюджетом-2005 ці програми недофінансуються. Щоб поліпшити ситуацію у цій сфері, на думку В. Пустовойтенка, треба насамперед удосконалити і реформувати систему управління житлово-комунальним господарством, терміново ухвалити новий Житловий кодекс і оновити законодавство стосовно органів самоорганізації населення. У тарифній політиці, зазначали учасники «круглого столу», варто перейти від підтримки монополій до адресної підтримки споживача комунальних послуг, створити в системі органів місцевого самоврядування ефективні служби субсидій.