Прокурорські претензії не визнано


Позачергова сесія Дніпропетровської обласної ради більшістю голосів депутатів відхилила протест обласного прокурора про визнання неправомірним (у зв’язку з порушеннями регламенту) обрання на грудневій 23-й сесії облради її головою Миколи Швеця.
Виступаючи перед депутатами, Микола Швець повідомив, що юристи за його дорученням проаналізували претензії, викладені в протесті прокурора, і визнали їх безпідставними. За висновком юристів, голосування може проводитися в закритому (таємному) режимі не тільки за допомогою бюлетенів, а й через встановлену в дніпропетровському сесійному залі нову електронну систему «Рада-Дніпро-3». Голосування щодо протесту прокурора також проводилося за допомогою цієї системи. Микола Швець запропонував переголосувати і бюлетенями. Але депутати вирішили, що це зайве.
А тим часом протягом минулих вихідних ситуацію в Придніпров`ї вивчала спеціальна комісія у складі народних депутатів, представників уряду і Державного секретаріату Президента України. Як повідомив народний депутат Михайло Полянчич, глава держави стурбований безперервними акціями протесту, протистоянням між обласною радою та облдержадміністрацією.


Сергій КОРОБКА.


Як не теща, то тесть


Депутати Львівської міської ради разом із народним депутатом Олександром Гудимою продовжують боротьбу проти корупційних дій влади.
Після оприлюднення інформації про участь тещі міського голови Любомира Буняка в енергопостачанні міста один із депутатів прийшов на сесійне засідання з плакатом «Усім тещам — рівні можливості», а міський голова під час прес-конференції заявив, що трудова діяльність членів його родини відбувається у правовому полі.
Наступний викривальний акт було спрямовано проти «Львівводоканалу». Депутат міської ради, керівник міського осередку УНП Юрій Кужелюк повідомив про факти навмисного, за його словами, доведення до банкрутства цього підприємства. Не обійшлося без викриття особистих «зловживань» колишнього керівника цієї структури — нині заступника міського голови Василя Склярського. Той, мовляв, надто дешево придбав квартиру в центрі міста. Водночас В. Склярський повідомив, що діяльність «Львівводоканалу» перевіряють незалежні аудитори, підприємство поступово розраховується із «Львівобленерго», та не оминув можливості оприлюднити дещицю з особистого життя народного депутата — нещодавно «Львівська газета» опублікувала фотознімок чималого особняка з двома гаражами, який начебто належить О. Гудимі. А за інформацією народного депутата, в цьому будинку проживає його 80-річний тесть, ветеран ОУН-УПА...


Оксана Теленчi.


Кращим радам — автомобілі


На Волині традиційно не забувають про розвиток місцевого самоврядування. Це ще раз засвідчила традиційна нарада з головами сільських, селищних, районних і міських рад, сільськими старостами, під час якої було підбито підсумки роботи у 2004 році та проаналізовано завдання, які ставить майбутня адміністративно-територіальна реформа. Голова обласної ради Василь Дмитрук висловив побажання, щоб у ході впровадження адміністративно-територіальної й політичної реформ в Україні місцеві громади отримали важелі для реального самоврядування.
Також під час наради було відзначено кращі місцеві ради. Автомобілями ВАЗ нагороджені Ківерцівська й Устилузька міські ради, Підгаєцька сільська рада Луцького району отримала автомобіль «Славута». Радам, які посіли у змаганні другі та треті місця, вручено копіювальні апарати «Сanon» і телефони-факси «Panasonіc».


Микола Якименко.


«Уряд» повертається до Кам’янця


Старе місто Кам’янця-Подільського, що входить до Національного історико-архітектурного заповідника, є однією з туристичних візитівок нашої країни. Але водночас це ще й житловий масив. Причому з особливими проблемами, адже тутешня «комуналка» десятиліттями фінансувалася за залишковим принципом. Та якщо місто прагне показати гостям з усього світу подільську «квітку на камені» в усій красі, то треба, щоб гостинність та привітність виходила і від людей, які живуть на території заповідника, вважає начальник управління міжнародних зв’язків та туризму Віктор Травінський.
Для розв’язання цього непростого завдання вирішили об’єднати зусилля влади й громади та створити «уряд» Старого міста. До нього ввійшли керівники заповідника, префект, дільничний інспектор, депутат цього округу до міськради, представники громади. Стосовно коштів, потрібних для реалізації проектів «уряду», то лише музей за рік має близько 260 тисяч гривень прибутку. А життєрадісна атмосфера, затишок, порядок та охайність допоможуть помножити цю цифру. У перспективі місто збирається утримувати тут дотаційний ЖЕК, щоб «підтягнути» житловий фонд до рівня відреставрованих в останні роки пам’яток.


Віра ШПИЛЬОВА.