Це тільки здається, що в лютому садівники на печі відпочивають та врожаєм минулорічним ласують. Місяць цей непростий, погоду, як модниця вбрання, змінює: то приморозить, то попустить, то снігом притрусить, то сльоту розведе. Що ж треба робити, щоб сад у холод зберегти і до весни підготувати? — запитали ми в садівника-аматора Петра ПОТАПЕНКА.
— Основна турбота садівника — допомогти рослинам благополучно перезимувати, — розповідає Петро Михайлович. — Небезпечні не так морози, як відлиги і перепади температур. Захистити кору дерев допоможе побілка на стовбурах і гілках. Якщо снігу немає, а синоптики віщують морози, утепліть коріння торфом, компостом або тирсою. А в таку погоду, як нині, не забувайте збивати сніг з гілок і накопичувати його навколо дерев і кущів. Обов’язково притоптуйте сніг. До речі, це допоможе також убезбечити насадження від їх основного зимового ворога — мишоподібних гризунів. Звірки під снігом роблять ходи й обгризають кору на стовбурах і основних гілках. Тільки ущільнений крижаний шар снігу може зупинити мишей.
Не забудьте про головних борців зі шкідниками саду — птахів. Щоб навесні не нарікати на комах, які знищують квітучий сад, регулярно підгодовуйте пернатих помічників. Люблять вони насіння соняшника і бур’янів, коноплі та зернові відходи, шматочки сала і навіть м’яса.
Нині найсприятливіший час для обрізання плодових дерев і формування в них багатоплідних крон. Нагадаю, правильне обрізання може не тільки прискорити плодоносіння, а й підвищити продуктивність дерева. Морозовитривалі сорти — яблуні, груші, вишні, сливи — обрізають за температури не нижче мінус 10 градусів, а обрізання незимостійких сортів, особливо персика, краще відкласти до весни. З дерев обов’язково видаляють сухе листя з зимовими гніздами гусениць і шкідливих метеликів (бояришниці, золотогузки, шовкопряда). Відразу після обрізання рани і зрізи гілок зачищають садовим ножем. Якщо зріз більше двох сантиметрів у діаметрі, змазують його розігрітим садовим варом або олійною фарбою.
Увага! Якщо на гілках залишилися засохлі плоди, їх треба зняти і спалити. Адже саме там зберігаються збудники небезпечних грибкових захворювань (плодової гнилизни і чорного раку).
Лютий також чудовий місяць для ремонту садового інвентарю та заготівлі добрив. Одне слово, сидіти склавши руки нема коли.


Розмовляла Уляна СОФІЙСЬКА.