Як наповнити її конкретним змістом

 


Сьогодні о 10.00 в приміщенні редакції газети «Голос України» (вул. Нестерова, 4) відбудеться «круглий стіл» з питань реформування місцевого самоврядування. У засіданні братимуть участь: голова Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Анатолій Матвієнко, заступник київського міського голови Володимир Яловий, керівник юридичного управління Апарату ВР Михайло Теплюк, міський голова Євген Суслов (місто Сквира) та голова Волинської обласної ради Василь Дмитрук. Редакція запрошує також взяти участь у засіданні «круглого столу» журналістів.

Учора Асоціація міст України провела «круглий стіл» «Проблеми вдосконалення статусу територіальної громади району в місті в контексті другого етапу конституційної реформи в Україні». Обговорювали проблеми розвитку законодавства щодо організації та функціонування місцевого самоврядування в містах з районним поділом.


* * *


Х Всеукраїнські муніципальні слухання «Перспективи розвитку місцевого самоврядування в новій політичній ситуації» відбудуться 16—19 березня в Судаку. Таке рішення прийнято на засіданні оргкомітету слухань на чолі з головою парламентського комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Анатолієм Матвієнком.
Це зібрання, по-перше, передуватиме квітневому Всеукраїнському з’їзду рад («ГУ» писав про цей захід 15.02.05), а тому за підсумками своєї роботи має ухвалити звернення до делегатів з’їзду з конкретними напрацюваннями. А говорити насамперед треба не про загальні речі, а про конкретику, впевнений А. Матвієнко. Зокрема, як практично розмежувати території тієї чи іншої громади, як передати району стовідсоткове самоврядування, а також про фінансово-матеріальну основу місцевого самоврядування. Отже, квітневий з’їзд має стати логічним продовженням муніципальних слухань.
По-друге, досі в питаннях місцевого самоврядування не було діалогу з вищою владою. А «без політичної волі вищої влади ми нічого не зробимо», — зазначив А. Матвієнко. І додав: влада має стратегію реформи, а ми повинні розповісти їй про деталі. Тому в перших числах березня Голова Верховної Ради Володимир Литвин ініціюватиме зустріч оргкомітету з Президентом та Прем’єр-міністром України, повідомив голова парламентського комітету. Водночас народний депутат зауважив, що запросити вище керівництво країни планується і на слухання.