Коли їхав на роботу службовим автомобілем, потрапив у ДТП. У результаті дістав травму і вже кілька місяців не можу ходити на роботу. А я в родині годувальник. Чи маю право на якусь допомогу?


Петро КОВАЛЬЧУК.


Кам’янець-Подільський
Хмельницької області.
Якщо ви їхали на роботу транспортним засобом, який належить роботодавцеві або був наданий ним, то нещасний випадок, який з вами стався, вважається таким, що пов’язаний з виробництвом, відповідно до Порядку розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2004 р. Відтак ви маєте право на виплати із соціального страхування від нещасних випадків на виробництві.
Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» визначає, що в разі тимчасової втрати потерпілим працездатності Фонд соціального страхування від нещасних випадків фінансує всі витрати на його лікування. Крім того, потерпілому виплачується допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю в розмірі 100 відсотків середнього заробітку щомісячно. Для одержання виплат вам потрібно звернутися із заявою до фонду. До заяви додати акт розслідування нещасного випадку, документи про необхідність надання додаткових видів допомоги (догляду, придбання ліків тощо). Упродовж десяти днів фонд має розглянути вашу заяву і прийняти постанову про виплату вам відповідної допомоги. Допомога виплачуватиметься протягом усього строку, на який встановлено втрату працездатності, а фінансування додаткових витрат, зокрема на лікарські засоби, — протягом строку, на який буде визначено потребу в них.