Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи розглянув питання про 20-ті роковини аварії на ЧАЕС. Створено підготовчу групу, яка пропонувала провести у квітні 2006 року спільні парламентські слухання за участю представників країн — учасниць СНД та спільні виїзні засідання парламентських делегацій України, Росії, Білорусі.
Запропоновано провести спільні засідання держав — учасниць СНД, країн «великої сімки», країн — донорів Чорнобильського фонду «Укриття» та Європейського парламенту з питань реалізації програми України із закриття ЧАЕС, а така науково-практична конференція «20 років Чорнобильської катастрофи: підсумки та перспективи», виставку і конкурс Євробачення.
Обговорили також проект парламентської постанови «Про заходи щодо підготовки до 20-х роковин Чорнобильської катастрофи», пропозицію Президенту України до 1 березня 2005 року створити міжнародний та національний організаційні комітети. Рекомендовано Кабінету Міністрів для розв’язання низки соціальних проблем «чорнобильців» негайно подати до Верховної Ради України законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2005 рік». У ньому передбачити, зокрема, виділення коштів на цілковите погашення заборгованості минулих років та виплати компенсацій громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, фінансування заходів до 20-х роковин трагедії.
Пропонується створити комісію з проведення конкурсу на будівництво пам’ятника героям-ліквідаторам, кошти на який можна зібрати шляхом випуску Національним банком України спеціальних ювілейних монет, марок та конвертів.