Група крові АВ (ІV)


Завершуючи публікацію про особливості характеристик за групами крові та відповідні дієти, нагадаємо читачам, що детальніше можна ознайомитися з рекомендаціями вчених за методичним посібником для лікарів і студентів-медиків «Фізіотерапія. Принципи, методи, організація». Нагадаємо, його автори-укладачі доктор медичних наук, професор кафедри післядипломної освіти Кримського державного медичного університету ім. С. І. Георгієвського Володимир Єжов і кандидат медичних наук, асистент цієї ж кафедри Юрій Андріяшек провели відповідні експерименти й розробили рекомендації щодо харчування людей з тією чи іншою групою крові, адаптувавши їх до наших умов життя. Отже, харчування людей четвертої групи крові — АВ (ІV).
Найкорисніші: м’ясопродукти — баранина, кріль, індичка; рибні — тріска, тунець, судак, морський карась, щука, лосось, сардини, осетрові (у т. ч. ікра); яйця — одне яйце через день; молокопродукти — сир, бринза, козиний сир і молоко, кефір, йогурт, нежирна сметана; жири та олія — оливкова; горіхи — волоські, каштани, арахіс; бобові — соя, сочевиця зелена; зернові — пшениця, овес, рис; хліб — пшеничний, соєвий, рисові хлібці; овочі — буряк, капуста, морква, цвітна капуста, баклажан, петрушка; фрукти — вишня, виноград, сливи, інжир, журавлина, малина; спеції — каррі, часник, хрін; фіточаї — женьшень, солодець, ромашка, петрушка, м’ята, шипшина, шавлія; напої — зелений чай, газовані столові мінеральні води, лікувально-столові мінеральні води — хлоридні натрієві Миргородська, Моршинська, Куяльник та ін.
Нейтральні продукти: м’ясо — яловичина, фазан, перепел; рибні та морепродукти — сом, короп, кальмар, мідії, молюски, акула, оселедець, форель, білуга; молочні — плавлені сири, соєве молоко, морозиво; жири й олія — соняшникова; горіхи та насіння — мигдаль, фісташки, соняшник; бобові — квасоля, горох; зернові — манка, ячмінь; борошно — вівсяне; овочі — огірки, кріп, редиска, томат, картопля, оливки, селера, перець солодкий; фрукти — кавун, груша, смородина, абрикоси, ожина, чорниця, аґрус, персик, мандарини, чорнослив, яблука; спеції — майонез, гірчиця, кетчуп, кмин, куркума, кріп, гвоздика, коріандр; фіточаї — ехінацея, кульбаба, глід, звіробій, валеріана, хміль, мати-й-мачуха; напої — кава.
Не рекомендуються: м’ясопродукти — курка, качка, гуска, куріпка, бекон, свинина; рибні та морепродукти — хамса, краби, раки, креветки, камбала, хек, палтус, пікша, ікра червона; молочні — вершкове масло, незбиране молоко; жири й олія — кукурудзяна, бавовникова, арахісова; горіхи і насіння — мак, насіння гарбуза, фундук, кунжут; квасоля адзуккі, нут; зернові, хліб, борошно — гречка, кукурудза; овочі —кукурудза, редька; фрукти — хурма, гранати; спеції —аніс, кориця, гострий перець, желатин, оцет; напої —содова вода, чай чорний, гідрокарбонатні води.