Хоча депутати обласної ради Тернопільської області на чотирнадцятій сесії й ухвалили більшістю голосів проект бюджету на 2005 рік, але керівникам області знову доведеться стукати у двері центральних органів влади.
Депутати передусім невдоволені станом справ у економіці області, яка залишається депресивним регіоном. Доходи обласного бюджету формуються практично з дотацій та субвенцій із державного бюджету. І хоча порівняно з минулим роком субвенції з державного бюджету передбачають збільшити майже на 30 млн. грн., зростуть і доходи загального фонду бюджету, однак розрахунки не забезпечують потреб області у видатках на 130 млн. грн. Освіта і охорона здоров’я ще балансують між потребами і виділеними коштами, але культура залишається найобділенішою — її передбачають фінансувати на рівні близько 60 відсотків від потреби.
Виділені Мінфіном кошти не дають змоги виконати рішення уряду про підвищення з 1 січня посадових окладів художнього та артистичного персоналу, працівникам культури у селах. Не передбачено обласним бюджетом і кошти на капітальне будівництво. Майже 8 млн. грн. не вистачає на соціальний захист населення. Лише половину коштів від потреби передбачено на утримання органів місцевого самоврядування. В області діють понад сто цільових програм, але більшість із них через обмаль коштів залишаються лише на папері.
Тернопільська область.