На кондитерській фабриці — нещасний випадок: постраждала молода працівниця. Дівчина, якій ледь виповнилося 22 роки, залишилася без правої руки. Що робити, як жити далі, де працювати?.. Ці питання одеситці Діані Поляніній допоміг вирішити Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.
З депресивного стану після лікарні Діану вивели психолог та працівники фонду. Вони переконали дівчину, що життя попереду, а щоб чогось у ньому досягти, їй потрібно навчатися. Наполеглива і працьовита Діана після навчання на підготовчих курсах вступила до педагогічного вузу. Обрала спеціальність психолога, каже, що на собі відчула, як потрібна ця професія людям.
Нині дівчина навчається і працює у своєму колективі, на кондитерській фабриці, тільки вже за комп’ютером. Сучасний протез, придбаний на кошти фонду, не завадив їй оволодіти фахом оператора.
На жаль, такі історії не завжди мають позитивний фінал. Статистика свідчить: щомісяця в Україні понад сто осіб гине, близько півтори тисячі — отримують тяжкі виробничі травми та майже дві з половиною тисячі зазнають загальних ушкоджень. Середній вік постраждалих 28—40 років... І головним завданням фонд вважає профілактику нещасних випадків на виробництві.
На сьогодні фонд, який поповнюється за рахунок обов’язкового державного соцстрахування підприємств, опікується понад 313 тисячами потерпілих на виробництві, з яких понад 86 тисяч — інваліди. Починаючи з 2001 року середній розмір щомісячної страхової виплати на одного потерпілого щорічно зростав, нині він становить 258 гривень. Окрім того, щомісяця фонд виплачує відшкодування потерпілим на медичну, професійну, соціальну реабілітацію та інші послуги понад 100 млн. грн.
Важливо знати: якщо на підприємстві стався нещасний випадок, керівник та потерпілий зобов’язані негайно повідомити про це у відділення структури фонду. Страховий експерт у складі комісії бере участь у складанні спеціального акту розслідування Н-5 і в разі, якщо людина отримала травму під час виконання трудових обов’язків, комісія складає акт Н-1. Після цього фонд, згідно із Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» оплачує лікування й інші види послуг (протезування, сторонній догляд тощо). Потерпілі та їхні рідні мають знати про своє право на допомогу.