Нинішній рік — 60-річчя закінчення Другої світової війни — посідає особливе місце в історії світової цивілізації. Ця війна за своїми масштабами, людськими і матеріальними втратами не має аналогів у світовій історії.

Відзначення 60-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні та року ветеранів в Україні обговорювали в Комітеті ВР у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів. У зв’язку з цією датою здійснено низку заходів щодо поліпшення пенсійного забезпечення ветеранів війни, посилення їх соціального захисту і медичного обслуговування, увічнення Перемоги.

Внесено зміни до законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною». Відповідно до них значно розширено коло осіб, на яких поширюється дія цих законів, надано статус інваліда війни учасникам бойових дій — інвалідами після загального захворювання у повоєнний період, спрощено порядок виплати ветеранам війни одноразової грошової допомоги до Дня Перемоги, отримання грошової компенсації за невикористані путівки для санаторно-курортного лікування.

Підвищено щомісячну грошову допомогу до пенсій інвалідам війни та учасникам бойових дій, надбавки до пенсій за заслуги перед Україною, які отримують майже мільйон ветеранів війни, праці та військової служби. Усунуто диспропорцію у пенсійному забезпеченні ветеранів військової служби, які вийшли на пенсію у різні роки. Прийнятим Законом України «Про соціальний захист дітей війни» надано відповідний статус і певні пільги громадянам, чиє дитинство випало на період Великої Вітчизняної війни і важкі перші повоєнні роки.

Віднині учасників бойових дій війни з Японією за статусом і обсягом пільг прирівнено до учасників бойових дій Великої Вітчизняної.

Держбюджетом на 2005 рік на грошову допомогу ветеранам війни до Дня Перемоги передбачено у два рази більше коштів, ніж у попередні роки, вперше таку допомогу отримають ветерани війни — учасники трудового фронту.

На пропозицію профільного комітету парламент ухвалив постанову про оголошення 2005-го — роком ветеранів. Установлено також День ветерана в Україні, який відзначатимуть щороку 1 жовтня. Тим самим наша держава засвідчила свою шану до ветеранів війни, праці та військової служби, їх заслуг у боротьбі за свободу і незалежність Батьківщини, вклад у розвиток економіки, науки і культури України. Відповідно до указу Президента і постанови Верховної Ради України з нагоди року ветеранів завершується розробка державної і регіональних програм з питань соціального захисту ветеранів.

Для ветеранів війни виготовляють медалі — «60 років Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 років», фронтовики, що живуть в Україні, зможуть відвідати за бюджетні кошти місця поховань і військові пам’ятники своїх побратимів у країнах СНД. 9 травня передбачається провести парад у місті-герої Києві.

Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів запропонував провести 15 березня 2005 року «День уряду України» з порядком денним: «Про стан виконання законодавства України щодо соціального, медичного забезпечення ветеранів війни і відзначення 60-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 років».

«Усі ми в одвічному боргу перед тими, хто виборював Велику Перемогу у справедливій і священній війні за волю і незалежність Вітчизни. І наш святий обов’язок — шанувати подвиги тих, хто переміг, хто зробив вирішальний внесок у порятунок народів світу від фашистського поневолення, шанувати і словом, і ділом. Без Перемоги у Великій Вітчизняній війні не було б сьогоднішньої України як Держави», — зазначено у документі комітету за підсумками обговорення питання.

За повідомленням інформаційного управлінння апарату Верховної Ради України.