З нового року українські військові живуть за новим кошторисом. Наскільки оборонний бюджет на 2005 рік відповідає викликам часу? Чи буде збережено пільги та соціальний захист військовослужбовців, переглянуто пенсії звільненим у запас? На ці запитання відповідає голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки та оборони Георгій КРЮЧКОВ:

— Оборонний бюджет зазнав трансформації не у кращий бік. Зокрема, для розв’язання проблеми пенсійного забезпечення військовослужбовців до бюджету силових структур, у тому числі й Міністерства оборони, перекинуто більш як два мільярди гривень із бюджету Пенсійного фонду. Це штучно збільшило оборонний бюджет держави. Водночас фактично зменшено витрати на реформування і розвиток Збройних сил (на 1,5 млн. грн.), на закупівлю озброєння (майже на 86 млн. грн.), що створює дуже серйозні проблеми для обороноздатності держави. Всі соціальні гарантії військовослужбовцям збережено, але як їх реалізовуватимуть — зараз важко сказати, з огляду на  великий дефіцит держбюджету-2005.

Під час перегляду Верховною Радою закону про державний бюджет і внесення змін до нього наш комітет наполягатиме насамперед на збереженні соціальних гарантій військовослужбовцям. До того ж, необхідно забезпечити належний рівень асигнувань на проведення реформи Збройних сил, хоча Президент України, який іде з посади, так і не подав до Верховної Ради пропозиції про чисельність Збройних сил. Отже, не визначено параметри скорочення Збройних сил і виникають певні труднощі. Необхідно також збільшити державні асигнування на оснащення війська новою технікою.

Принциповим для комітету є і питання військових пенсій. Президент України вже підписав схвалені парламентом зміни до закону про пенсійне забезпечення військовослужбовців. Цього року передбачається наполовину зменшити розходження у рівні пенсій колишніх військових залежно від часу виходу їх на пенсію з тим, щоб до 1 січня 2006 року ліквідувати несправедливість. На це кошти у цьогорічному державному бюджеті закладено.

Записала Юліана ШЕВЧУК.