Більш як рік тому журналісти «Голосу України» побували в Луганському дитячому будинку №1 і познайомилися з його вихованцями. Треба зазначити, що умови для дітей тут створено дуже гарні. Але директор дитбудинку скаржилася тоді на недосконалість наявної системи утримання і виховання сиріт. Конкретно йшлося про створення дитячого будинку змішаного типу на базі існуючого. Така реорганізація допомогла б не порушувати систему виховання, не поривати зв’язок маленької людини з вихователями, що замінили  батьків.
Іншими словами, діти мають перебувати в дитбудинку не до семи років, як зараз, а до 18, незалежно від того, навчаються вони в школі чи в ПТУ. Ніхто не заперечував важливість такої реорганізації, але проблема була в певній відомчій неузгодженості. Будинок маляти, наприклад, перебуває у віданні органів охорони здоров’я, дитбудинок, школи-інтернати і ПТУ — у структурі Міністерства освіти і науки, а притулки підпорядковані службі у справах неповнолітніх. Проблему взялася розв’язати депутат Луганської обласної ради Наталя Королівська. Вона вважає, що система дитячих будинків змішаного типу дає змогу створити для дитини-сироти оптимальні умови, максимально наближені до домашніх, в яких вона найкраще розвивалася б розумово і фізично, формувалася б як особистість.
Ініціативу Королівської депутати облради підтримали. Сьогодні в області створено комісію, яка вивчатиме проблему. А як експеримент троє вихованців дитбудинку №1 не переведені в інший заклад, де перебувають діти старшого віку, а залишилися жити у своєму будинку і навчаються в міській школі №3. Про те, що питання про створення дитбудинку змішаного типу розв’яжеться позитивно, можна судити з такого факту: уже розробляється проектно-кошторисна документація для будівництва нового корпусу, де житимуть старші хлопці.
 
Луганськ.