Як молодь проводить вільний час? Чим хотіла б займатися? Щоб дослідити якість дозвілля і потреби 14—35-річних українців, Державний інститут проблем сім’ї та молоді опитав понад дві тисячі респондентів по всій Україні.
Як показує дослідження, молоді люди не завжди можуть реалізувати свої культурні запити і бажання. 76 відсоткам опитаних бракує спілкування з друзями. Значна частина (71 відсоток) хотіла б подорожувати, ходити на екскурсії та в походи. 65 відсотків — частіше відвідувати кінотеатри. А половина опитаних залюбки завітала б на театральну виставу.
На жаль, для багатьох з них це лише мрії. Насправді ж більшість молоді у свій вільний час дивиться телевізор (86 відсотків) та слухає музику (72 відсотка). За переглядом телепередач проводять вихідні 38 відсотків опитаних.
Події сучасного мистецького життя загалом привертають увагу майже половину опитаних. Але лише 7 відсотків слідкують за ними регулярно. А культурна програма кожного залежить не тільки від духовних потреб, а й від матеріального рівня. Звідси цифри: протягом року лише 12 відсотків опитаної молоді купували квитки на концерти, 9 — на спортивні видовища, 8 — у театр і 6 відсотків — у музей чи на виставку. Сумно, та більш як половина опитаних протягом року потрапляли у ситуації, коли хотіли б відвідати концерт, кінотеатр, театр, але квиток їм був не по кишені.
Так, в Україні збільшилася кількість театрів (у 1990 році —125, у 2002-му — 131). Але незрозуміло, чому втричі зменшилася кількість відвідувачів: було 17,86 мільйона глядачів за рік, а стало 6,2 мільйона.
За останні 12 місяців у бібліотеках побували 42 відсотка респондентів. Але відслідковується невтішна тенденція: що старшими стають люди, то рідше йдуть до книгосховищ. А після закінчення навчання і взагалі туди носа не показують. Та й де вони, бібліотеки? Якими новими надходженнями можуть похвалитися?
Знову картинка мовою цифр: якщо в 1990 році ми мали більш як 25 тисяч бібліотек, нині їх залишилося понад 20 тисяч. А клуби у сільській місцевості? З більш як 28 тисяч населених пунктів — понад 11 тисяч не мають жодного закладу культури!
Скаржаться молоді й на нестачу вільного часу (61 відсоток), грошей для придбання квитків на культурні заходи (56 відсотків), нерозвиненість мережі культурних закладів за місцем проживання (26 відсотків). То що ж відбувається?
Дозвілля молоді — обмежене, скромне, а в деяких населених пунктах навіть жалюгідне. Держава не відстежує культурний процес, не забезпечує й достатнє фінансування закладів культури та спорту.
А варто було б...