Свята в розпалі. Застілля, бенкети, фуршети — шампанське, вино, пиво, горілка, коньяк...
Статистика невблаганна: хронічний алкоголізм частіше розвивається в тих, хто колись «просто полюбляв випити», був організатором і активним учасником дружніх зустрічей, пікніків і парубочих вечорів. Минуть роки і, насилу впізнавши в одутлій, неохайно вдягненій людині, що пустилася берега, колишнього веселуна-баляндрасника, знайомі здивуються: «А яка людина була — душа компанії! Є що згадати...».
Але з роками «душа компанії» вже не такий веселий і товариський. Дедалі частіше його зустрічають роздратованим і похмурим. І тільки після чарки повертаються до нього колишні добродушність і балакучість. 
Так начебто безневинні випивки «з нагоди» перетворюються на побутове пияцтво, що призводить до алкоголізму! Як розпізнати лихо, що насувається?
Ось ставлення до спиртних напоїв людини непитущої:
  Вживання алкоголю або зовсім виключене, або це данина святковому ритуалові. Але не самоціль. Не п’є спиртне наодинці.
  Дози алкоголю невеликі, що не спричинюють помітного сп’яніння і втрати контролю над собою.
  Віддає перевагу слабким алкогольним напоям.
  Якщо напередодні випив зайву чарку, то не тільки пити, а й згадувати про алкоголь не може без огиди.
А так ставиться до спиртних напоїв людина, близька до побутового пияцтва:
  П’є по кілька разів на тиждень, переважно міцні спиртні напої. До того ж доза, що викликає сп’яніння, щоразу зростає.
  З’являється звичка пити в будь-який час, з будь-якого приводу і без нього.
  Зранку після пиятики стає відлюдною, дратівливою, з різкими приступами дурної веселості.
  Слабшають увага і пам’ять. З’являється брехливість, особливо якщо йдеться про обіцянки кинути пиячити, не зустрічатися з товаришами по чарці, більше уваги приділяти родині.
Наведені симптоми — провісники лиха. Що робити?
  Передусім схильну до пиятики людину слід не пускати до питущих компаній.
  У жодному разі не потурайте проханням дати похмелитися!
  Намагайтеся зрозуміти внутрішній світ питущої людини. З’ясуєте: чому вона п’є, чому віддає перевагу товаришам по чарці, а не родині? Можливо, на нього не зважають, не залучають до виховання дітей? І саме тому він шукає компанію, в якій його оцінили б по достоїнству. Або навпаки: людина багато, плідно працює, стомлюється, а відпочити не вміє? І п’є, щоб зняти фізичне і емоційне напруження.
Утім, згідно моїх спостережень, до пияцтва вдаються передусім ті, в кого обмежені духовні запити, хто не вміє змістовно використовувати вільний час, знемагає від нудьги і неробства. І єдиним джерелом радості і веселощів для них стає випивка... Вони забувають, що життя таке коротке! І втрачати час, сили і здоров’я на пристрасть до горілки, а потім на болісні спроби позбутися алкогольної залежності — просто нерозумно.
 
Одеська область.