Англійці підносять милі дрібнички: брелоки для ключів, кухлі для пива, ароматичні свічі, симпатичні сувенірні ляльки, оригінальні ложечки для чаю.
Австрійці — ласощі й потрібні речі: шапочки, рукавиці, шарфики.
Ірландці дарують дітям янголяток. А от дорослим вони підносять... пляшку доброго вина чи якийсь кулінарний шедевр власного приготування.
Бельгійці ставляться до вибору подарунків якнайвідповідальніше. Вони із задоволенням поповнять вашу колекцію гравюр або подарують відсутню, на їхню думку, на вашій стіні картину.
Мешканці Нідерландів із неабиякою вдячністю приймуть на Новий рік книжки, фотоальбоми з мистецтва, різні тарілочки з малюнками або ж... туристичну путівку.
Для італійців подарунок передовсім має бути оригінальним. Стильна краватка чи пляшка гарного вина порадують їх майже однаково. Однак за умови, що ці речі мало не унікальні.
Поляки раді прикрасам, запонкам, ручкам, шифоновим шарфам.
Португальці особливе значення надають саморобним подарункам: мереживним скатертинам і серветкам, власноруч зробленому з дерева посуду, різьбленим скринькам і рамкам для фотографій.
Серед презентів у скандинавів лідирують спортивне спорядження і домашнє начиння.
Французи вкладають у подарунки якісь особисті почуття. Якщо вони дарують вазу, на ній може бути фото коханої, якщо шаль — її ім’я.
А от американці роблять подарунки, що запам’ятовуються. Трапляється, що подарунок не завжди подобається тому, кому його дарують, однак ціна не дасть про нього забути.
Підготувала  Ірина ВОЛОШКА.